O RATNIM ZLOČINIMA NA TV PRIJEDOR

 

U utorak 03.02.2009. godine sa početkom u 21:00 h na TV Prijedor će u emisiji posvećenoj ratnim zločinima gostovati Refik Hodžić ispred Tribunala u Hagu, Zdravka Karlica, predsjednica lokalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila te Edin Ramulić ispred Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

Emisija se realizuje u okviru projekta uspostave Mreže podrške sudu koji podržava Ambasada Kraljevine Norveške i ona je dio aktivnosti koje Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” već četvrtu godinu provodi na prostorima sjeverozapadne BiH u cilju podrške pravosuđu i svjedocima u procesuiranju ratnih zločina.

Jedna takva emisija je realizovana prošle sedmice na RTV USK i sudeći po broju pitanja koje su gledaoci uputili Hodžiću i Ramuliću izazvala je veliko interesovanje pa je i reprizirana sutradan.
”Izvor” u narednih pet mjeseci provodi kampanju u cilju rješavanja nagomilanih problema koji prate traganje za nestalim osobama. U Bihaću je 10. februara zakazan sastanak sa predstavnicima Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe. Nakon toga će se održati još četiri sastanka u Prijedoru i Sanskom Mostu sa različitim nivoima učešća institucija i udruženja uključenih ili barem zainteresovanih za rješavanje problema nestalih. ”Izvor” uporedo planira i medijsku kampanju, tačnije realizaciju dvije televizijske i sedam radijskih emisija u kojima će predstavnici nadležnih institucija odgovarati izravno na pitanja građana, prije svega porodica nestalih osoba.

U ovoj godini ”Izvor” posebno namjerava da radi sa organizacijama mladih na prostoru opštine Prijedor. Postoji veći broj registriranih udruženja mladih i to su kapaciteti na koje ”Izvor” ozbiljno računa u budućnosti. Kroz naše kontakte sa organizacijama mladih u regionu pokušat ćemo i prijedorske mlade da uključimo u različite inicijative i tako im omogućimo pristup donatorskim sredstvima.

Međunarodni komitet Crvenog križa i Međunarodna komisija za nestale osobe štampali su kalendar tematski posvećen nestalim osobama. Na stranicama tog kalendara objavljene su i dvije pjesme Prijedorčanina, rahmetli Emira Kahrimanovića, dugogodišnjeg prijatelja ”Izvora” čiji je brat nestao na Korićanskim stijenama.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” poziva građane Prijedora da putem otvorene telefonske linije učestvuju u emisiji na TV Prijedor ali i drugim emisijama u elektronskim medijima o čijem datumu održavanja ćete biti blagovremeno informisani.

E.R.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.