Gallup istraživanje:Nemuslimani više cijene nasilje od muslimana

Tipični musliman ne mašta o džihadu, svetom ratu protiv “nevjernika”, nego o dobrom radnom mjestu, pokazalo je veliko istraživanje Instituta Gallupa. Isto istraživanje pokazalo je da se primjerice muslimani u Londonu, uz sve značenje koja vjera ima u njihovu životu, identifikuju s državom u većoj mjeri nego nemuslimani. Muslimani imaju više povjerenja u demokratske institucije i smatraju da nasilje nije dopušteno kao sredstvo u nekom cilju.

“Vjerski i nacionalni identitet uzajamno se nadopunjuju i ne stoje u prepreci jedan naspram drugome”, izjavio je Henry Hogger, bivši britanski diplomat, komentarišući rezultate istraživanja za austrijski list Der Standard.

 

Muslimanima na Zapadu kao i u islamskom svijetu na prvom je mjestu islam, ali to ne znači da nisu lojalni državi.

Hogger je upozorio da u Sjedinjenim Državama 50 posto nemuslimana također stavljaju vjeru ispred države i niko ne kaže da su zbog toga loši građani. Istraživanje je dovelo do niza zanimljivih, dijelom iznenađujućih spoznaja.

Između ostaloga, londonski muslimani u većem broju odbacuju nasilje kao političko sredstvo nego nemuslimani. Dok 81 posto muslimana odbacuje nasilje, među nemuslimanima takvih je 72 posto. Razlog tome mogao bi se potražiti u sudjelovanju britanskih snaga u ratu u Iraku, smatra Hogger.

Međutim, među stanovnicima Berlina ta je razmjera još veća. Nasilje kao političko sredstvo odbacuje čak 94 berlinskih muslimana, naspram 75 nemuslimana.

Muslimani nisu mišljenja da je Zapad monolitna zajednica i prave razliku između politika različitih država. Upitani za prednosti Zapada, muslimani se dive istim stvarima kao i Amerikanci. Cijene demokratiju i tehnologiju a kritikuju moralno srozavanje i nestanak tradicionalnih vrijednosti.

I Amerikanci i muslimani u istoj mjeri odbacuju napade na civile, a muslimanke se zauzimaju za jednakopravnost i za jaču ulogu vjere u društvu na isti način kao i žene na Zapadu.

Istraživanje je provedeno u vremenskom razdoblju od šest godina i temelji se na više od 50.000 razgovora u 40 muslimanskih zemalja odnosno zemalja u kojima žive muslimani. Istraživanje je reprezentativno za 1,3 muslimana na svijetu, priopštio je Gallup.

(Hina)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.