“Dani zime na Kozari”

Treća privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” okupila je juče na Mrakovici brojne ljubitelje zimskih sportova.

Kako su istakli organizatori dvodnevne manifestacije, turističke organizacije opština Gradiška, Kozarska Dubica i Prijedor, ovo druženje koje je već preraslo u tradiciju postalo je prepoznatljiv turistički brend Kozare i Potkozarja. Kozara je, za razliku od prošle godine, učesnike dočekala “obučena” u zimsko ruho, što je upotpunilo sportski ugođaj.

 

Takmičari su od ranih jutarnjih časova na ovu planinu pohrlili iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, a nadmetali su se u grudvanju, sankanju, trčanju na skijama, nošenju tacni po snijegu i raznim drugim zimskim sportskim disciplinama.

Otvarajući manifestaciju Nino Jauz, načelnik opštine Kozarska/Bosanska Dubica, kazao je da je važno učestvovati, te da su svi oni koji su došli na Kozaru bez obzira na sportske rezultate pobjednici.

“Zadovoljstvo je danas biti na Kozari i družiti se s učesnicima ove manifestacije. ‘Dani zime’ nisu samo promocija turizma, već zajednički pokušaj opština Potkozarja da urade sve kako bi javnosti približili turističke potencijale Kozare. Ranije je bilo govora da se putnom komunikacijom preko Moštanice Kozarska Dubica približi Kozari i to je projekat o kojem ćemo razgovarati i ubuduće. Očekujemo podršku Vlade RS i resornih ministarstava kako bi se taj projekat implementirao”, kazao je Jauz.

U kulturno-zabavnom dijelu programa juče su na Mrakovici nastupile ojkačke grupe iz Potkozarja i mažoretkinje iz Gradiške/Bosanske Gradiške, a za sve one koji su na snijegu ogladnili organizatori su na otvorenom pripremili čorbu, roštilj, tople napitke i sendviče. Sve je, naravno, bilo besplatno.

Danas, drugog dana manifestacije biće organizovano i gastro-takmičenje ekipa iz gradova Potkozarja koje čine učenici ugostiteljskih škola, a koji će se takmičiti u pravljenju čorbe.

Organizatori su i za danas najavili bogat kulturno-zabavni program, te tombolu za posjetioce sa vrijednim nagradama.

Pobjedničke ekipe u kulinarstvu pored pehara i diploma biće i novčano nagrađene.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”, kazao je da je ponuda ove zime na Kozari i više nego interesantna, jer je u prvim danima januara ova planina ugostila nekoliko hiljada turista koji su u velikom broju popunili smještajne kapacitete.

“Na Kozari je u posljednjih mjesec dana boravilo preko 5.000 turista kojima su uz smještajne kapacitete hotela ‘Monument’, motela ‘Bijele vode’, bungalova, na raspolaganju bile i dobro uređene ski-staze sa ski-liftovima i mogućnost da se zimskoj čaroliji prepuste i noću, jer je uz pomoć reflektora organizovano i noćno skijanje za sve ljubitelje bijelih sportova”, kazao je Romčević.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.