Tihicevo “vađenje” u Sarajevu

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da RS ostaje ovakva kakva jeste, politički i teritorijalno.

Dodik je nazvao neistinama informaciju da je na jučerašnjem sastanku u Banjaluci dogovoreno da BiH bude podijeljena u četiri ekonomske jedinice.

“To nije tačno, a ako je Tihić zaista rekao da će BiH biti podijeljena na četiri ekonomske regije, onda je to njegovo “vađenje” u Sarajevu”, rekao je Dodik sinoć za “BN televiziju”.

Premijer Dodik je naglasio da je RS entitet koji ne može ničim biti doveden u pitanje i dodao da će “prije propasti BiH nego RS”.

“Rekli smo da je BiH decentrilazovana država sa četiri teritorijalne organizacije. Bilo je riječi i o četiri federalne jedinice, od čega je jedna RS, a Tihić je tražio da ta formulacija glasi četiri teritorijalne jedinice”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Premijer RS je ponovio da u izjavi koju su juče potpisali ne piše bilo šta što bi moglo da asocira na prestanak postojanja RS. “RS je neprikosnovena i ovjerena Dejtonom”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Tihiću jasno prenio da nema bilo kakvog razgovora o RS i njenoj postojanosti. “Oni mogu da podijele FBiH, to odgovara HDZ-u i nekim drugim partijama”, rekao je Dodik.

Premijer Srpske je naveo da su na jučerašnjem sastanku razgovarali i o Sarajevu kao distriktu, ali o dijelu Sarajevu koji je u FBiH, a ne o Istočnom Sarajevu koje pripada RS.

Kada je riječ o državnoj imovini, Dodik je naglasio da je u prudskom sporazumu jasno rečeno da će imovina koja pripada institucijama BiH biti knjižena na nivo BiH, a ona koje ne pripada biće knjižena entitetima.

“Sačinićemo sporazum o tome koja imovina kome pripada i na bazi tog sporazuma imovina će biti upisana u vlasništvo”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Dejtonski mirovni sporazum osnov za uređenje BiH.

“Nema više reformi koje zadiru u kapacitet RS. Ako prepoznamo da Republika Srpska u okviru BiH ima mjesta u EU spremni smo da to mjesto zauzmemo. Ako želite da ukinete RS, zaboravite priču o evropskim integracijama”, naglasio je Dodik.

Premijer RS je rekao da je dogovoreno da se ustavna promjene vrši preko amandmana, što znači da se uvažavaju osnove Dejtonskog sporazuma.

“Dejtonski sporazum ne može da bude promijenjen, neke stvari zajednički možemo da promijenimo, ali to sigurno neće biti ono što sanjaju pojedini političari u Sarajevu”, rekao je Dodik.

(srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.