Lažne izjave Sulejmana Tihića

Specijalno izdanje političkog magazina “60 minuta” posvećeno dogovoru Čovića, Tihića i Dodika o uspostavi četiri teritorijalne jedinice u BiH ugostilo je predsjednike SDA BiH, Sulejmana Tihića i predsjednika Stranke za BiH, Harisa Silajdžića.

Sa jedne je strane predsjednik SDA “svim silama” branio postignuti dogovr, dok je predsjednik Stranke za BiH tražio potvrdu “nedorečenosti” samog dogovora.

 

“Ovdje se radi o dogovoru o podjeli Federacije, ovaj dogovor dijeli Federaciju BiH, obzirom na to da je danas Milorad Dodik upitan da li će biti promjena u unutrašnjim administrativnim granicama Republike Srpske to demantovao. Dakle, Republika Srpska ostaje neupitna, prema tome sve regije i entiteti se odnose na Federaciju, a što znači da ćemo imati entitet sa hrvatskom većinom i sa “stolnim gradom” Mostarom, da će Posavina ostati u Republici Srpskoj, i da ćemo imati distrikt Sarajevo i Bošnjake sabijene u tuzlanskom, zeničko i bihaćkom getou ili enklavi, kako god hoćete”, objasnio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, na svoj način, viđenje postignutog sporazuma lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a u Banjaluci.

“Dakle ako Milorad Dodik kaže da su granice Republike Srpske neupitne, šta je onda upitno, upitna je Federacija BiH, čime se žele dići tenzije između Hrvata i Bošnjaka, teritorijlna podjela između njih, i umjesto da idemo na ekonomske regije što je danas trend u Evropi, mi ustvari idemo na podjelu Federacije”, dodao je Silajdžić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je naveo da ništa od onog što je predsjednik Stranke za BiH naveo nije navedeno ni u jednom dokumentu postignutog dogovora.

“Mi se zalažemo na četiri teritorijalne jedinice koje će biti multietničke, koje će biti zasnovane na ekonomskim principima”, kazao je Tihić.

U skoro isto vrijeme, uživo se javljajući u dnevnik bijeljinske “BN televizije” predsjednik Vlade RS Milorad Dodik je ocijenio lažnom izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića o četiri teritorijalne jedinice koje bi ulazile i u granice RS.

“Ne mogu da vjerujem da je mogao da da takvu izjavu koja ništa ne znači i nije tačna. Nema toga, ni Milorad Dodik nema sposobnost da ukine RS, a kamo li Sulejman Tihić. Niko nemože osporiti naše pravo na RS, mi imamo našu ustavnu poziciju ona je jasna i pozicionirana tako kako jeste. Ja sam prošao teške razgovore, najteži posao koji sam imao u životu je reforma policije, kada je Ashdown tražio da se ukine policija RS-a. I uvijek sam znao da na kraju toga puta mora biti policija RS. Sada kažem da na kraju svakog puta kojim mi krećemo mora biti RS, koju danas vidite i koju znate”, kazao je Dodik.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.