Postupak protiv holandskog političara Wildersa

Holandski sud u srijedu je naredio tužiocima da izvedu desničarskog političara na suđenje zbog davanja antiislamskih izjava. Vođa Slobodarske stranke Geert Wilders prošle je godine napravio kontroverzni film u kojem izjednačava islam s nasiljem i Kur'an s knjigom Mein Kampf Adolfa Hitlera.

“U demokratskom sistemu govor mržnje se smatra tako ozbiljnim prekršajem da je u općem interesu da se povuče jasna linija”, saopćio je sud u Amsterdamu, prenio je BBC.

 

Wilders je izjavio da je presuda “crni dan za mene i za slobodu govora”.

“Potresen sam. Apsolutno to nisam očekivao”, izjavio je on za novinsku agenciju ANP.

U martu 2008. Winders je postavio film o Kur'anu na internet.

U prvim scenama “Fitne” – kur'anskog termina koji se ponekad prevodi kao “razdor” – prikazuje se primjerak svete knjige za kojim slijede snimci napada na SAD 11. septembra 2001., te bombaških napada u Londonu u julu 2005. i u Madridu u martu 2004.

Prikazane su slike muslimanskih demonstranata s transparentima na kojima piše “Bog blagoslovio Hitlera” i “Slobodo, idi u pakao”.

Film se završava izjavom: “Stop islamizaciji. Branimo našu slobodu.”

Holandski premijer Jan Peter Balkenende tada je izjavljivao da je film pogrešno izjednačio islam s nasiljem i “nije služio nijednom cilju osim da vrijeđa”.

Upitan o posljedicama svoga filma, Wilders je izjavio: “To nije cilj filma, ali ljudi bi se mogli naći uvrijeđenim, to znam. Pa šta? To je njihov problem, ne moj.”

On je također svojevremeno napisao u nacionalnim novinama: “Dosta Kur'ana u Holandiji: zabranite tu fašističku knjigu.”

Wilders ima policijsku zaštitu otkako je režisera Thea Van Gogha ubio radikalni islamist u 2004.

Dopisnici tvrde da je Slobodarska stranka (PVV), koja ima devet poslanika u donjem domu parlamenta, izgradila svoju popularniost uglavnom na podgrijavanju straha i netolerancije prema muslimankim imigrantima.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.