Å vicarska spremna prihvatiti zatočenike iz Guantanama

 

Švicarska je spremna razmotriti mogućnost da primi zatočenike iz američkog zatvora za osumnjičene za terorizam iz Guantanama na Kubi ako to doprinosi njegovom zatvaranju, saopćila je u srijedu švicarska vlada.

“Švicarska smatra da je zatočenje ljudi u Guantanamu u suprotnosti s međunarodnim pravom. Spremna je razmotriti kako može doprinijeti rješenju problema Guantanama”, kaže se u saopćenju.

Švicarska pozdravlja izraženu namjeru američkog predsjednika Baracka Obame da zatvori zatvor u Guantanamu i proučit će sigurnosne i pravne implikacije mogućeg preuzimanja pritvorenika.

Predsjednik Obama je, nekoliko sati po preuzimanju dužnosti, naložio vojnim tužiteljima tribunala za ratne zločine u Guantanamu da podnesu zahtjev da svi slučajevi koji su u toku budu obustavljeni do 20. maja. Riječ je o 21 predmetu, javio je Reuters.

Evropske vlade koje su godinama pozivale na zatvaranje kampa u Guantanamu pod pritiskom su da pomognu u pronalaženje zemalja koje bi prihvatile oko 245 preostalih pritvorenika. U zatvoru u Guantanamu se od njegovog otvaranja 2002. godine nalazilo 750 zatočenika, većinom bez suđenja.

Za vrijeme administracije Georgea W. Busha Washington je uzalud pokušavao uvjeriti svoje saveznike, prije svega u Evropskoj uniji, da prihvate zatvorenike koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje, a koje ni SAD ne želi primiti.

Portugal je bio prva zemlja članica EU-a koja je saopćila da će primiti zatvorenike. Francuska je također dala na znanje da je spremna da to učini, ali ostale članice EU-a su bile manje spremne.

Ministri vanjskih poslova EU-a će raspravljati o ovom pitanju na sastanku 26. januara.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.