Kozarac.ba

Osam optuženih zbog Korićanskih stijena

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen 21. avgusta 1992. godine na lokalitetu Korićanske stijene, na Vlašiću, gdje je ubijeno više od 200 ljudi, saopšteno je juče iz ovog tužilaštva.

Optuženi su Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić. Navodi se da su ovaj zločin počinili kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti i Interventnog voda policije iz Prijedora.

"Janković je naređivao i organizirao, a ostali su sudjelovali i pomagali u sprovođenju konvoja, koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona s prikolicom, u kojima se nalazilo preko 1.200 civila pretežno bošnjačke, ali i hrvatske narodnosti iz općine Prijedor", navodi se u optužnici.

Dodaje se da su od ljudi iz konvoja oduzimali novac, nakit i druge dragocjenosti.

Optuženi Ivanković, Babić, Četić, čurić, Radaković, Škrbić, Stojnić i drugi pripadnici policije, među kojima i Darko Mrđa, izdvojili su iz konvoja više od 200 vojno sposobnih muškaraca, znajući da će biti ubijeni.

"Natjerali su ih da uđu u dva autobusa, a zatim ih sproveli do Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje su naredili muškarcima iz jednog autobusa da izađu na cestu, a potom ih sproveli do ivice ceste, iznad provalije, pa im naredili da kleknu na sami rub ceste prema provaliji. Potom su počeli pucati u njih iz automatskog naoružanja", navodi se u optužnici.

Tijela ubijenih padala su u provaliju, a neki su se i sami bacali s vrha litice. Nakon što su izveli muškarce i iz drugog autobusa, kako se navodi, optuženi su bacali ručne bombe i pucali na tijela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.