Osam optuženih zbog Korićanskih stijena

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen 21. avgusta 1992. godine na lokalitetu Korićanske stijene, na Vlašiću, gdje je ubijeno više od 200 ljudi, saopšteno je juče iz ovog tužilaštva.

Optuženi su Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić. Navodi se da su ovaj zločin počinili kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti i Interventnog voda policije iz Prijedora.

"Janković je naređivao i organizirao, a ostali su sudjelovali i pomagali u sprovođenju konvoja, koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona s prikolicom, u kojima se nalazilo preko 1.200 civila pretežno bošnjačke, ali i hrvatske narodnosti iz općine Prijedor", navodi se u optužnici.

Dodaje se da su od ljudi iz konvoja oduzimali novac, nakit i druge dragocjenosti.

Optuženi Ivanković, Babić, Četić, čurić, Radaković, Škrbić, Stojnić i drugi pripadnici policije, među kojima i Darko Mrđa, izdvojili su iz konvoja više od 200 vojno sposobnih muškaraca, znajući da će biti ubijeni.

"Natjerali su ih da uđu u dva autobusa, a zatim ih sproveli do Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje su naredili muškarcima iz jednog autobusa da izađu na cestu, a potom ih sproveli do ivice ceste, iznad provalije, pa im naredili da kleknu na sami rub ceste prema provaliji. Potom su počeli pucati u njih iz automatskog naoružanja", navodi se u optužnici.

Tijela ubijenih padala su u provaliju, a neki su se i sami bacali s vrha litice. Nakon što su izveli muškarce i iz drugog autobusa, kako se navodi, optuženi su bacali ručne bombe i pucali na tijela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.