Zločin pred očima svijeta!

To nije rat, tu nema protivničkih vojski. To je ubijanje.

Nema tu odmazde, nisu ručno izrađene rakete što ponovo padaju na izraelsku zemlju izazvale napade, već vremenska blizina izborne kampanje. To nije odgovor na završetak primirja, jer još dok je ono bilo na snazi, izraelska vojska je pooštrila opsadu Gaze i nije zaustavila svoje ubilačke napade – 256 mrtvih za šest mjeseci navodnog prekida vatre, sa ciničnim opravdanjem da su njihovi ciljevi samo pripadnici Hamasa!

Kao da pripadnost Hamasu, tijelom rastrganim pogotkom kugle, razotkriva svoje ljudske osobine, i kao da selektivno ubijanje ne ostaje još uvijek ubijanje.

To nije eksplozija nasilja. Radi se o planiranoj i već duže vrijeme od okupacionih snaga najavljivanoj ofanzivi. Još jedan korak u uništavanju otpora palestinskog naroda, koji je u zapadnom Jordanu svakodnevno izložen paklu okupacije, a u pojasu Gaze gladovanju, čija je posljedna epizoda pokolj, koji puni ekrane usred prijateljskih i prazničnih božičnih poruka.

Ne radi se ni o neuspjehu međunarodne diplomatije. To je jedan dalji dokaz saučestva sa okupatorom. I ne radi se samo o Americi koja nema ni moralno ni političko polazište, već jedan dio, naime, izraelski dio konflikta; radi se o Evropi, o razočaravajućoj slabosti, neodlučnosti i cmizdravom stavu evropske diplomatije.

Skandalozno u događanjima u Gazi je da se ona događaju, bez da se nešto događa. Nekažnjivost Izraela se ne dovodi u pitanje. I dalji nastavak kršenja međunarodnog prava, Ženevskih konvencija i minimalnih normi ljudskosti ostaje bez ikakvih posljedica. Naprotiv, čini se da će sve to biti još i nagrađeno povlaštenim trgovačkim ugovorima ili prijedlozima za ulazak Izralea u OSZE.

A kako samo nepristojno zvuče izjave iz usta nekih političara, koji odgovornost dijele jednako između okupatora i okupiranog, krvnika i žrtve. I kako je neozbiljna navodna ravnoteža odgovornosti, koja potlačene stavlja na istu razinu sa tlačiteljima.

Govor nije nedužan. Riječi ne ubijaju, ali pomažu da se zločini opravdaju i ovjekovječe.

To što se u Gazi događa je zločin. I dešava se već izvjesno vrijeme pred očima svjetske javnosti. Možda će se za nekoliko godina neko usuditi, kao što se već dešavalo u neka druga vremena, da kaže da nismo ništa znali.

Napisali: Pedro Martínez Montávez, José Saramago, Pilar del Río, Rosa Regás, Carmen Ruiz Bravo, Belén Gopegui, Constantino Bértolo, Santiago Alba i Luis Cruz
(Stav “Zločin i sram», književnika i nobelovaca José Saramago i Pilar del Río, kao i ostalih publicista i umjetnika o ratu protiv Palestinaca u Gazi)

(jungewelt.de)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.