Lažu vas kad govore da je jedan entitet bolji od onog drugog

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak je u novogodišnjem građanima Bosne i Hercegovine poručio da je većina građana imala osjećaj frustriranosti i nezadovoljstva zbog sporog rješavanja problema u ovoj državi, te da on, međunarodna zajednica, Evropska unija razumiju a i dijele tu frustraciju.

U cjelosti prenosimo obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU:

 

“Stranci su došli u vašu državu samo iz jednog razloga – jer vjerujemo da vi zaslužujete svaku pomoć kako bi što prije vodili normalan, evropski život.

Svima je dosta političkih igara i nedostatka napretka i u najosnovnijim pitanjima. Zbog toga sve češće čujem pozive za smjenu ovog ili onog političara, ili, čak, svih njih zajedno.

Svjestan sam svog mandata i ne bojim se koristiti svoje ovlasti ukoliko bilo ko izađe iz okvira Mirovnog sporazuma. Činjenica je da, iako smo moji prethodnici i ja koristili svoje ovlasti više od 900 puta, opet imamo političare koji su sposobni duplo povećati svoje plate, ali ne mogu usvojiti više od dvadesetak zakona u godini dana.

Jasno je da bonske ovlasti ne mogu stvoriti bolji životni standard, otvarati nova radna mjesta, ili ukinuti vize. To jedino mogu učiniti predstavnici koje ste vi birali.

Jasno je i kako to učiniti. Bez sveobuhvatnog plana i efikasne akcije, u idućoj godini ovu državu čeka samo stagnacija.

Unatoč izjavama da je jedan entitet bolji, ili da drugi i dalje predstavlja stvarnu snagu države, mislim da ove izjave nisu ništa više od puke propagande.

I u jednom i u drugom entitetu prosječne plate su oko 780 KM. Prosječna plata u Evropskoj uniji je tri puta veća! Jedini ispravni put ka takvom standardu je što brža integracija u Evropsku uniju. Iako smo imali određene pomake, tu mislim naravno na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan u junu mjesecu, BiH nije ni blizu reformskog zamaha koji će, ne samo stvarno poboljšati, nego barem olakšati život običnoga građanina.

Znači, potrebno je da se konstantno na bosanskohercegovačke političare vrši pritisak kako bi bilo nemoguće da pobjegnu od odgovornosti. Vidjelo se, ipak, da imaju kapacitet za dogovor na sopstvenu inicijativu, ali to je još uvijek nedovoljno, jer je potrebno konkretizovati dogovoreno. Znam da građani ove države nisu zadovoljni, ali i da isto tako često misle da ne mogu ništa promijeniti. Ne slažem se sa ovom procjenom

Ono malo napretka koji smo vidjeli tokom 2008. godine, desilo se kada su političari bili suočeni sa obustavom procesa evropskih integracija i postali svjesni kakvo bi nezadovoljstvo to izazvalo kod građana. Kada se ujedine međunarodna zajednica i građani BiH – stvari mogu da se promijene.

Mi možemo i moramo od evropskih integracija napraviti stvarni prioritet. Za sve nas 2009. predstavlja jednu kritičnu godinu.

Pored ekonomske i finansijske krize, danas BiH opet zaostaje za zemljama u regionu. Mnogi u regionu najavljuju da će aplicirati za status kandidata u narednoj godini.

Međutim, u BiH niko nema bilo kakve argumente kojima bi dokazali da je u 2008. godini BiH zaslužila taj status. U sljedećoj godini očekujem da će pojedine zemlje u regionu dobiti bezvizni režim sa EU. BiH zvaničnici sami priznaju da se to sigurno neće desiti prije 2010.

Sa takvim stavom ne smijemo biti zadovoljni. Godina 2009. je bitna za BiH, jer već u 2010. opet ulazimo u izbornu godinu. Iskustvo nam govori da će se političari tada opet fokusirati na podjele sa ciljem zadržavanja svojih fotelja, a ne na stvarni rad.

To znači da, ako u 2009. ne napravimo pomak, osuđeni smo na daljnju stagnaciju, radikalizaciju, podjele i izolaciju. Ubijeđen sam da u sljedećoj godini svi građani ove zemlje zaslužuju konkretne aktivnosti za poboljšanje životnog standarda i ubrzani napredak na evropskom putu. Tu prvenstveno mislim na početak procesa ustavne reforme i napredak u ispunjavanju uslova za bezvizni režim, kao i napredak na evropskom putu.

Ja ću dati sve od sebe da ukažem političarima da moraju pokazati više mudrosti, a manje neodgovornosti – i pozivam vas, građane, da mi u tome pomognete. Vi ste ti koji mogu izvršiti neophodan pritisak. Uz to obećanje i nadu, želim vam sretnu, mirnu i bezbrižnu 2009. godinu.”

(Onasa)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.