Strategija za okončanje slučajeva ratnih zločina

Radna grupa koja je radila na izradi Državne strategije za rješavanje slučajeva ratnih zločina danas je usvojila konačni nacrt ove strategije.

Ovaj dokument prvi put osigurava jasan i sveobuhvatan stav o mjerama i sredstvima potrebnim da se okončaju najsloženiji i najprioritetniji slučajevi ratnih zločina u roku od sedam godina, kao i ostali slučajevi ratnih zločina u roku od petnaest godina, od trenutka usvajanja strategije.

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, koji je prisustvovao ovom sastanku, ocijenio je kako će ova strategija uspostaviti racionalan, koherentan i objektivan proces za rješavanje slučajeva ratnih zločina.

Osigurat će, kako je kazao, transparentnost za javnost, što će kao razultat unaprijediti povjerenje javnosti u pravosuđe BiH.

Radnu grupu su sačinjavali predstavnici tijela države, entiteta i Brčko Distrikta nadležnih za oblast pravosuđa, provođenja zakona i ratne zločine.

Čestitajući Tužilaštvu BiH i svim članovima Radne grupe na ogromnim naporima koje su uložili na izradi ove strategije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák je ustvrdio kako je ovo važna prekretnica za BiH, ali da još uvijek predstoji mnogo posla.

– Vijeće ministara treba da usvoji strategiju što je prije moguće kako bi njena provedba mogla započeti početkom nove godine – naglasio je Lajčak.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak će sada Državnu strategiju BiH za rješavanje slučajeva ratnih zločina prezentirati Vijeću ministara na usvajanje.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) je usvajanje ove strategije postavilo kao jedan od pet ciljeva i dva uvjeta koji će pokazati da je BiH mirna i održiva država nepovratno na putu ka integraciji u EU.

Usvajanje ove strategije predstavlja preduvjet za PIC da otpočne sa tranzicijom Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU, saopćeno je iz OHR-a.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.