Promovisana nova stranica Haškog tribunala

Predstavnici Haškog tribunala (ICTY) promovirali su danas u Sarajevu novu web stranicu, www.icty.org, koja je puštena u rad prošle sedmice.

Kako je saopštila Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH, predstavnici Ureda za odnose sa javnošću ICTY-a danas su krenuli su u promociju ove stranice u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.

 

– Naš je cilj da web ima suštinsku ulogu u premošćivaju geografskog jaza Tribunala i svijeta. Ovo je nastavak napora da se dopre do ciljnih grupa i da ostane vrijedan resurs informacija za sljedeće generacije, kazao je zamjenik registrara u ICTY-a John Hocking.

Nova stranica pruža detaljan pregled aktivnosti Tribunala, mogućnost video praćenja dešavanja u sudnicama, pregled dešavanja od osnivanja do danas.

Novost je interaktivna mapa koja omogućava korisnicima da vide područja na kojima su izvršeni zločini za koje se na Međunarodnom sudu vode suđenja.

Još jedna velika novost je poglavlje “Glas žrtava”, u kojem korisnici mogu pronaći podatke o svjedočenjima i snimke nekih iskaza.

– To je počast onima koji su se usudili doći i gledati u oči onima čije su bili žrtve. Ovo je samo djelić onoga što je rečeno pred Tribunalom i to svjedoči o hrabrosti ljudi koji su došli, kazala je na promociji glasnogovornica ove institucije Nerma Jelačić.

Ona je dodala da nova stranica služi kao “most između Tribunala koji je daleko u Haagu i zajednica kojih se informacije o njegovom radu najviše tiču”.

Na stranici su dostupni i podaci o priznanjima krivice, te detalji o dvojici preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U poglavnju “Predmeti” moguće je pregledati više od 30.000 dokumenata – optužnica, odluka, naloga, transkripta i presuda, dok se u poglavlju “Pravna bibilioteka” nalaze pravni dokumenti kojima je uređeno funkcionisanje ICTY-a.

Novost je i arhiva vijesti i galerija fotografija.

Takođe, pripremljeni su brojni posebni prilozi o ključnim pitanjima koja se tiču Međunarodnog suda, međunarodne pravde, vladavine prava i mira u bivšoj Jugoslaviji, kaže se u saopštenju.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.