Irački novinar cipelama gađao Georgea Busha

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak predsjedniku Afganistana Hamidu Karzaiju da će Sjedinjene Države ostati u toj zemlji usprkos “prijenosu” vlasti u Bijeloj kući.

“Rekao sam predsjedniku da može računati na SAD. Kao što ste mogli da računate na ovu administraciju, moći ćete da računate i na buduću”, izjavio je Bush na konferenciji za novinare, na kojoj se pojavio zajedno s Karzaijem u afganistanskoj prijestonici, prenio je Reuters.

 

On je naglasio kako je veoma važno da Sjedinjene Države nastave raditi s Pakistanom kako bi izvršile pritisak na ekstremiste uz granicu prema Afganistanu.

“Što bude bolja saradnja Pakistana i Afganistana, to će biti lakše kontrolirati pogranična područja”, rekao je Bush.

Američki predsjednik je tokom noći u tajnosti doputovao iz Bagdada u Kabul da bi razgovarao s afganistanskim predsjednikom Karzaijem i susreo se s američkim vojnicima angažiranim u borbi protiv talibana.

Uz jake mjere sigurnosti, on se obratio američkim vojnicima i zahvalio im na predanoj službi. “Uvjeren sam da ćemo uspjeti u Afganistanu, jer je naša stvar pravedna”, rekao im je Bush.

U Afganistanu se nalazi 65.000 stranih vojnika, od kojih 32.000 iz SAD-a.

Odlazeći američki predsjednik i irački premijer Nuri al-Maliki potpisali su u nedjelju u iračkoj prijestolnici sigurnosni sporazum kojim se predviđa povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine.

Dva čelnika su stavila svoje potpise na dokument koji su 17. novembra zvanično parafirali šef iračke diplomatije Hoshyar Zebari i američki ambasador Ryan Crocker.

Bush je tom prilikom rekao da je došao podržati sigurnosni sporazum i istaknuo kako “posao nije bio lak, ali je bio neophodan za američku sigurnost, iračku nadu i mir u svijetu”.

Za vrijeme pres-konferencije s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem dogodio se i incident koji su zabilježile i kamere. Jedan irački novinar je predsjednika Busha nazvao “psom”, a potom je na njega bacio svoje obje cipele.

Cipele nisu pogodile cilj, stražari su napadača brzo izveli iz dvorane, dok su se predsjedniku Bushu drugi prisutni novinari izvinili. Bush je pokušao sve okrenuti na šalu, rekavši da se nije osjećao osobno ugroženim.

 

 

Televizija Al-Bagdadia pozvala je u ponedjeljak iračke vlasti da oslobode novinara koji je u nedjelju bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha dok je bio u posjeti Bagdadu.

“Al-Bagdadia traži od iračkih vlasti trenutno oslobađanje svoga novinara Muntazera al-Zaidija, u skladu s demokracijom i slobodom izražavanja koje su novi irački režim i američke vlasti obećale iračkom narodu”, navodi se u saopćenju ove televizije.

“Al-Bagdadia traži od iračkih, međunarodnih i arapskih udruženja da podrže zahtjev Muntazera al-Zaidija za oslobađanje”, navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Muntazer al-Zaidi je bacio obje cipele na Busha, ali ga nije pogodio, i vrijeđao ga na konferenciji za štampu koju je ovaj u nedjelju održao zajedno s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Novinar je u privatnom uredu premijera Al-Malikija skočio i povikao: “Ovo je poljubac za oproštaj, pseto jedno” i bacio cipele, jednu za drugom, na američkog predsjednika.

Iračke i američke službe sigurnosti su silom izvele novinara iz ureda, a on je Bushu doviknuo: “Vi ste odgovorni za smrt hiljada Iračana!”

Televizija Al-Bagdadia je osnovana 2005. godine, a financira je jedan irački biznismen.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.