PROTEST U PRIJEDORU NA DAN LJUDSKIH PRAVA

 

U povodu 10. decembra međunarodnog Dana ljudskih prava u Prijedoru će se po prvi put organizovati javni protest zbog brojnih kršenja ljudskih prava u ovoj opštini.
 
Na inicijativu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” danas (utorak, 02.12.2008. godine) je održan pripremni sastanak na koji su se odazvali predstavnici Udruženja logoraša Prijedor ‘92, te udruženja ”Srcem do mira”, ”Mostovi prijateljstva”, ”Donja Puharska” i Udruženja za povratak u dolinu rijeke Sane ”Hrvatski dom”.

Dogovoreno je da organizator protesta bude ”Izvor” uz podršku pobrojanih nevladinih organizacija.

Najgrublji primjer kršenja ljudskih prava u Prijedoru jesu nestale osobe koje niti nakon 16 godina nemaju grobno mjesto i nemaju identitet, pored svih drugih prava koja su im bila na najgori mogući način uskraćena u vrijeme kada su nestajali. U Prijedoru se prema podacima Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u ovom trenutku traga za još 1274 nestale osobe. 

U toj opštini je trenutno i najveća koncentracija porodica civilnih žrtava koje nemaju ostvareno nikakvo statusno pravo. U Prijedoru je podneseno 710 zahtjeva za ostvarivanje prava civilnih žrtava što je 2/5 od ukupnog broja zahtjeva u RS. Porodice žrtava se šikaniraju i diskriminatorski im se uskraćuju prava od strane Odjeljenja boračko invalidske zaštite u Prijedoru.

Organizatori protesta su odlučili da u povodu Dana ljudskih prava ukažu na ova dva najgrublja kršenja ljudskih prava žrtava u našoj opštini.

Okupljanje učesnika u protestu će biti u Zanatskoj ulici (na Jarezi) gdje je sjedište Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” i Udruženja logoraša ”Prijedor 92”. U pet minuta do 12 povorka će krenuti glavnom prijedorskom pješačkom zonom sve do glavnog trga pred Patrijom. Nisu predviđena nikakva obraćanja a sve poruke će biti ispisane na transparentima koje će učesnici nositi sa sobom.

Bit će organizovan i prevoz učesnika iz udaljenih naselja, pa će tako jedan autobus proći naseljima na lijevoj obali rijeke Sane sa polaskom iz Čarakova u 11:00 h a drugi autobus će u isto vrijeme krenuti iz Trnopolja i pokupiti učesnike iz Kamičana, Kozarca i Kozaruše.

Protest treba biti miran i dostojanstven i redarska služba će sankcionisati svaku vrstu narušavanja reda i bilo kakvu zloupotrebu skupa.

Organizator će pozvati i Opštinsku organizaciju porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedora da se pridruži ovom protestu. Ovim putem pozivamo sve građane Prijedora da nam se pridruže i da svi skupa doprinesemo da se svi naši nestali sugrađani pronađu a da preživjele žrtve i porodice žrtava ostvare svoja statusna prava.

Ovo je prvi put da se na prostorima Republike Srpske organizuje jedan ovakav protestni skup i nadati se da će ovo postati praksa za sve građane kojima su na bilo koji način ugrožena ili osporena ljudska prava. Javni protest je dopušten u svakom civiliziranom društvu i krajnje je vrijeme da građani, prije svega ugrožene kategorije kao što su porodice žrtava, na taj način skrenu pažnju da se u Prijedoru krše ljudska prava. Kretanje učesnika i skup će biti obezbjeđivani od strane policije i unutrašnje redarske službe i ispunjeni su svi uslovi da protest prođe mirno i dostojanstveno.

E.Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.