BiH samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu

SDPBiH je juce u punoj sali pozorišta u Prijedoru održao Konvenciju povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Konvenciji su se pored Behzada Čirkina, Mire Ljubijankić, Mile Čopića, obratili i Željko Komšić, potpredsjednik SDP-a i član Predsjedništva BiH, te dr Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH.

 

Govornici su istakli neprocjenjiv značaj II zasjedanja ZAVNOBiH-a te posebno naglasili pogubnost politike današnje vlasti koja, suprotno principima ZAVNOBIH-a, vodi stvaranju nacionalnih torova u zemlji. Još jednom je podcrtano da je Bosna i Hercegovina moguća samo kao “i srpska, i hrvatska, i muslimanska” i može se graditi samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu prije 65 godina.

Željko Komšić je istakao da je negiranje ZAVNOBiH-a, zapravo negiranje postojanja BiH kao države, te da je 25. novembar – dan održavanja ZAVNOBiH-a jedini Dan državnosti naše domovine. Također je istakao da u našoj zemlji ne postoji srpska, hrvatska ili bošnjačka socijaldemokratija i ljevica, nego samo bosanskohercegovačka i multietnička čiji je predvodnik Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDP-a je govoreći o značaju vraćanja na put ZAVNOBIH-a, rekao da put sadašnjih vlasti nije put u rat, nego put u dovršetak davno isplanirane pljačke. Nacionalizam i strah od drugačijeg postao je ogoljena šifra za nekažnjenu pljačku i dalje siromašenje i besperspektivnost.

Lagumdžija je istakao da i današnje okupljanje pokazuje i poručuje da u ovoj zemlji postoji snaga koja neće stati. SDPBiH je snaga koja jasno kaže da nećemo dozvoliti podjelu zemlje, dominaciju bilo koga nad drugima i koja će zaustaviti nacionaliste, ratne zločince, kriminalce i korumpirane političare koji su spremni na sve ne bi li ostvarili svoje naume, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.

 

Komšić je takođe komentarisao najavu premijera Republike Srpske da će tužiti OHR i Raffi Gregoriana:

“To je pomalo smiješno. Niko nikom ne brani da podigne tužbu protiv bilo koga, ali potrudiću se stvarno da ne budem ironičan ni ciničan na tu najavu, ali blago rečeno – to je smiješno”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.