Porodice nestalih osoba insistiraju na regionalnoj saradnji

Na konferenciji koju je od 28. do 30. novembra u Beogradu organizirala Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) okupilo se više od stotinu predstavnika udruženja porodica nestalih, nadležnih institucija vlada u regionu, parlamentarci i predstavnici organizacija za ljudska prava.

Oni su diskutovali o problemima otkrivanja sudbine osoba nestalih u ratnim sukobima u 90-im godinama prošlog vijeka u jugoistočnoj Evropi.

 

„Više od 17.000 osoba još uvijek se smatra nestalim u ratnim sukobima koji su se desili tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Ova činjenica predstavlja jedno od najvećih problema ljudskih prava sa kojim se danas ovaj region suočava“, izjavila je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, po završetku konferencije.

Ona je naglasila da su porodice nestalih prevazišle nacionalne i vjerske razlike i još jednom zajednički zahtijevale da se njihova prava poštuju.

“Radeći zajedno oni doprinose miru i stabilnosti“, dodala je Bomberger.

Među važnijim zaključcima konferencije je i poziv vladama u regionu da ratificiraju Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka; zatim poziv vladama u regionu da potpišu sporazume o razmjeni informacija i saradnji u procesu traženja nestalih osoba; poziv tužiteljstvima iz svih zemalja u regionu i svim nivoima sudske vlasti da učine sve kako bi dobili informacije o lokacijama masovnih grobnica; da se izmještanje ljudskih ostataka iz primarne nezakonite grobnice u sekundarnu grobnicu treba smatrati kao utuživi zločin; te osigurati zaštitu svjedoka u svim fazama bilo koje istrage.

Po okončanju ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji 40.000 osoba smatrano je nestalim i vjerovalo se da su mrtvi. Ovaj broj obuhvata nestale u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, te Makedoniji.

Od 40.000 osoba nestalih u ovom regionu, oko 30.000 nestalo je u ratu u BiH, 5.500 u Hrvatskoj, 4.400 na Kosovu i 23 osobe u Makedoniji. Danas broj nestalih osoba u regionu iznosi oko 17.000.

Ovo je 11. po redu regionalna konferencija koju ICMP organizira u saradnji sa udruženjima porodica nestalih osoba iz regiona. Osnovni cilj je suočiti predstavnike vlasti sa organizacijama civilnog sektora kako bi razmijenili informacije o rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba.

ICMP se trudi da obezbijedi saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, neprijateljskih dejstava ili kršenja ljudskih prava, te da im pruži pomoć pri sprovođenju ovih aktivnosti. ICMP takođe podržava rad drugih organizacija u njihovim aktivnostima, podstiče uključivanje javnosti u ove napore i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.