Venecija poplavljena u 20 minuta

 

Turistima koji namjeravaju putovati u talijanski grad na moru preporučuje se da promijene planove jer je u ponedjeljak šarmantna Venecija pretrpjela najveću poplavu u posljednjih 30 godina.

Kombinacija jake kiše i vjetra dovela je do toga da se nivo mora podigao na 1,56 metara čime je poplavljen Trg Svetog Marka, ali i spratovi i podrumi domova i prodavnica.

Gradske vlasti ističu da ovakva situacija nije zabilježena od decembra 1979. godine. Postoji bojazan da bi se nivo mora mogao još više podići ako se loše vremenske prilike nastave.

Gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari upozorio je stanovništvo da ostanu u domovima, a onima koji su ipak morali pješačiti voda je dosezala do iznad koljena.

 

 

Jedan od posjetilaca grada u izjavi za talijansku televiziju istakao je: “Sve se desilo tako brzo, u 20 minuta cijelo mjesto je poplavljeno i voda je dosezala do struka zastrašujućom brzinom.”

Podizanje nivoa mora između 100 i 130 centimetara dešava se često u Veneciji, a najveći nivo zabilježen je 1966. kada se voda digla na 1,94 metra i kada su uništeni domovi oko 5.000 ljudi. Zbog klimatskih promjena, poplave su ovdje sve češće.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.