‘Međunarodna zajednica se ne boji Dodika’

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira saopštili su da osudjuju potez premijera RS Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Raffi Gregoriana i shvataju to kao pokušaj spriječavanja OHR-a u provođenju svog mandata.

U saopštenju se navodi da, u skladu sa Aneksom 10, Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH su obavezni da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem.

 

Osporavanje ovlaštenja visokog predstavnika, njegovog osoblja i Vijeća za implementaciju mira neće biti tolerisano.

Ambasadori takođe podsjećaju na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br. 1845, usvojenu 20. novembra, kojom se: “još jednom potvrđuje podrška mirovnom sporazumu… …i pozivaju strane da se striktno pridržavaju svojih obaveza prema ovim sporazumima”.

Ambasadori su ponovili da će visoki predstavnik, u skladu sa Deklaracijom Upravnog odbora  od 20. novembra 2008. godine i Rezolucijom 1845 VS UN-a, nastaviti da osigurava puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i prati pomake u pogledu realizacije ciljeva i uslova, a Upravni odbor će stalno pratiti razvoj situacije u ovom pogledu.

“Jasno je da Milorad Dodik koristi institucije Republike Srpske i njihovo osoblje u pokušajima zastrašivanja međunarodne zajednice”, saopštili su ambasadori.

Pored toga, ambasadori izražavaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu ovog poteza na koji gledaju kao na napad na institucije države BiH i njene agencije za provođenje zakona.

Ambasadori podsjećaju premijera Dodika na Deklaraciju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od 20. novembra 2008. godine kojom se navodi da se: “nadležnost organa za provođenje zakona i pravosudnih institucija na državnom nivou da u potpunosti djeluju unutar RS ne smije osporavati i treba biti u potpunosti i bezuslovno ispoštovana”.

Zvaničnici i ostali koji su imenovani u ovoj krivičnoj prijavi i dalje će imati punu podršku međunarodne zajednice u vršenju svojih važnih dužnosti u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine da se u potpunosti integrira u evro-atlantske institucije, stoji u saopštenju.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.