Ni Sloveniji ni muslimanima ne trebaju džamije

Poslanici Slovenačke nacionalne stranke (SNS), koji se protive planu da se u Ljubljani izgradi prva džamija, pozvali su građane da podrže organizovanje referenduma, koji bi pokazao da li žele takav objekat.

– Poslanička grupa SNS zastupa stanovište da Sloveniji džamije ne trebaju, a misljenja smo i da one ne trebaju pripadnicima islamske zajednice, kojima su namijenjene – izjavio je lider te stranke Zmago Jelinčič.

 

Navodeći da pripadnici islamske vjere već imaju na raspolaganju nekoliko mjesta za molitve, čime im je – kako je naglasio – osigurano ustavno pravo, Jelinčič je rekao i da veliki vjerski centar za muslimane postoji u Zagrebu, 140 kilometara udaljenom od Ljubljane.

Ranije su gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i muftija Islamske zajednice u Sloveniji Nedžad Grabus potpisali pismo o namjerama prema kojem će se, u slovenačkoj prijestolnici, izgraditi islamski centar sa džamijom, za potrebe oko 40.000 muslimana u “deželi”.

Tom prilikom je istaknuto da će objekat, koji slovenački muslimani čekaju već četiri decenije, biti izgrađen za oko pet godina, donacijama iz Slovenije i inostranstva.

Jelinčič je, kako prenosi slovenačka agencija STA, rekao i da se planirani islamski objekat, sa visokim minaretom i kupolama, ne uklapa u slovenačku arhitekturu i tradiciju.

(TANJUG)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.