Obilježavanje 16-godišnjice Sedamnaeste viteške krajiške brigade

Preživjeli pripadnici 17. viteške krajiške brigade elitne jedinice slavnog Sedmog korpusa obilježili su 24. i 25. novembra u Sanskom Mostu, Ključu i Travniku 16 godina od formiranja ove jedinice.

Dostojanstveno okupljanje boraca Sedamnaeste i postrojavanje u Sportskoj dvorani u Sanskom Mostu pred generalom Fikretom Čuskićem izazvalo je velike emocije nekadašnjih ratnika. Postrojavali su se ponovo komanda, prištapske jedinice, četiri bataljona, a ispred njih kao u ratnim godinama prodefilovao je zastavni vod.

 

– Formiraćemo naše udruženje ”Sedamnaesta viteška krajiška brigada” koje će čuvati tekovine Sedamnaeste, podsjećati i obilježavati  na bitke i ratišta koje smo zajedno prošli, razvijati veze i kontakte sa pripadnicima drugih bratskih brigada. Moramo ostati zajedno,..– kazao je general Čuskić svojim nekadašnjim borcima.

Pored  sportskih i kulturnih sadržaja te svečane  akademije u čast brigade i povodom Dana državnosti u holu Sportske dvorane otvorena je izložba ratnih eksponata 17. krajiške. U jutarnjim satima  položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarima rahmetli generala Mehmeda Alagića  u Fajtovcima i  rahmetli komandira Drugog bataljona  Amira Žilića u Starom Majdanu.

17. krajiška formirana je 25. novembra 1992. godine. Prvi njen komandant bio je Fikret Čuskić,a načelnik Enes Lepirica. Brigada je u momentu formiranja brojala 1700 boraca. Prošla je visočko, sarajevsko, kupreško, maglajsko, vitežansko i sva ratišta  na oslobodilačkom putu prema Bosanskoj krajini odakle potiču borci ove slavne jedinice. Brigada je odlikovana ratnim ordenom ”Zlatni ljiljan”.

(MojaSana)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.