U Federaciji praznik, u RS “samo” još jedan radni utorak

Dok se dva člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, pripremaju da organizuju svečani prijem povodom 25. novembra, koji se u polovini BiH obilježava kao Dan državnosti BiH, u RS biće to još jedan radni utorak, koji ni po čemu neće biti obojen prazničnom atmosferom.

Ni delegati ni zvaničnici RS u zajedničkim institucijama BiH ne misle da odahnu narednog utorka, dok federalni zvaničnici najavljuju da ni četiri dana ranije, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, neće biti pretjeranog praznovanja u Federaciji BiH.

 

U RS, 21. novembra biće praznično obilježen, a vrata državnih institucija i preduzeća biće zaključana.

– Republičkim praznicima institucije ne rade. Svaka opština definiše koje su dežurne službe potrebne. Ostali ne rade, jer bi to bilo kažnjivo – rekla je Radmila Puzić, glavni republički inspektor rada.

Zvaničnici u RS podsjetili su da Ustavom BiH, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

– Za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, 25. novembra nije nikakav praznik. Nećemo ga obilježavati, a još manje slaviti – kratko je pojasnio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i konstatovao da RS neće slaviti 25. novembra kao državni praznik BiH.

Jovičić se zapitao kako proslaviti praznik ukoliko se datumu ne raduju svi podjednako, rekavši da, kao minimum zajedničkog obilježavanja nekog praznika, treba svi da ga osjećaju kao svoj dan sreće, radosti i zadovoljstva.

– Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembra, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati – naveo je Jovičić i napomenuo da, dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike.

– Može se očekivati da će Komšić i Silajdžić, kao i prošle godine, organizovati svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ceremoniji ponovo neće prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović – naveo je Jovičić.

Branislav Borenović, poslanik PDP u parlamentu RS, rekao je da će 25. novembra obavljati svoje redovne aktivnosti.

– Taj datum ne obilježava se u RS, pa je sasvim jasno da će dan proteći u radnoj atmosferi. Evidentno je da pojedinci pokušavaju da minimiziraju važne istorijske događaje u bliskoj prošlosti. Za nas je praznik dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, odnosno 21. novembra, s obzirom na to da je na taj dan stvorena BiH u kakvoj danas živimo – rekao je Borenović.

Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, slikovito je opisao praznično raspoloženje, rekavši da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

– Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati – rekao je Osmanović.

Prije 63 godine, 25. novembra, na zasjedanju ZAVNOBiH-a, donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, a 21. novembra 1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, koji je prekinuo četvorogodišnji rat i kojim je definisano sadašnje ustavno uređenje zemlje.

(fokus)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.