Vijeće ministara operacionalizira dogovor iz Odžaka

Nadležne institucije BiH rade na operacionalizaciji zaključaka iz zajedničke izjave koju su na sastanku u Odžaku 8. novembra potpisali lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZBiH Dragan Čović.

Iz Vijeća ministara BiH danas je rečeno da Državna komisija za imovinu ima zadatak da u roku od 20 dana, od posljednje sjednice Vijeća ministara prošlog četvrtka BiH, izradi zakon o državnoj imovini.

 

Agencija za statistiku BiH ima zadatak da u roku od dvije sedmice predloži Vijeću ministara članove interresorne radne grupe za pripremu zakona o popisu stanovništva.

U međuvremenu je Agencija za statistiku BiH zadužena da počne tehničke pripreme za provođenje popisa.

Usvajanje zakona o popisu stanovništva uvjet je iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

Prema Akcionom planu Vijeća ministara za provođenje obaveza iz Evropskog partnerstva, ovaj zakon trebao bi biti usvojen naredne godine.

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i općinama, u skladu s potrebama njihovih institucija.

Njih trojica su se saglasili da bi se popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Izlaz je nađen u tome da se u ovom dijelu ugrade mehanizmi za punu implementaciju Aneksa VII Dejtonskog ugovora o povratku izbjeglica.

To znači program na državnom nivou u trajanju od šest godina, a u tom periodu bi se popis iz 1991. godine primjenjivao kada je u pitanju popuna institucija.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.