Korićanske stijene-Osumnjičeni ostaju u pritvoru

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvora osumnjičenima za zločine na Korićanskim stijenama za još dva mjeseca, najduže do 13. januara “ili do naredne odluke Suda”.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke ili saučesnike, te mogućnosti narušavanja sigurnosti građana i imovine.

 

Odlukom Suda BiH pritvor je produžen Gordanu čuriću, Miloradu Radakoviću i Ljubiši Četiću, bivšim pripadnicima Interventnog voda policije Prijedor, koje Tužilaštvo sumnjiči da su krajem augusta 1992. godine učestvovali u zločinu protiv čovječnosti.

Pored njih Tužilaštvo za učešće u obezbjeđenju konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo preko 1.000 civila, te u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama sumnjiči i Milorada Škrbića, Damira Ivankovića, Dušana Jankovića, Željka Stojnića i Zorana Babića. Škrbić je uhapšen 14. oktobra zajedno s čurićem, Radakovićem i Četiću ali je nakon hapšenja pušten na slobodu.

Nakon hapšenja, na slobodu su također pušteni Ivanković i Babić, koje su po nalogu Tužilaštva pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili u maju. Od maja u pritvoru se nalaze Janković i Stojnić, javio je  BIRN-Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.