Bivši logoraši bez statusa i zadovoljenja pravde

“Vlasti i danas nemaju sluha za stradanja logoraša, jer ne žele da priznaju te kategorije”, kazao je Murat Tahirović.

Na 16. godišnjicu rapuštanja logora Manjača kod Banje Luke bivši logoraši upozorili su još jednom da nemaju adekvatan status i da odgovorni za stradanja nisu procesuirani.

Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, još jednom je ponovio da je boravak u logorima ostavio trajne posljedice na sve ljude koji su u njima boravili, ali da vlasti i danas nemaju sluha za stradanja logoraša, jer ne žele da priznaju te kategorije.

“A onaj ko ne želi da prizna ove žrtve zaboravio je i na genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH”, naglasio je Tahirović, u ime Saveza logoraša BiH koji je u saradnji s lokalnim udruženjima i asocijacijom studenata fakulteta u Sarajevu organizirao posjetu logoru Manjača povodom godišnjice zatvaranja tog logora.

Izražavajući nezadovoljstvo što još nisu procesuirani oni koji su počinili mučenja, zatvaranja i ubistva, on je kazao da odgovornost za sve što se desilo tokom minulog rata osim tadašnjeg vojnog i političkog vrha RS-a snose i rukovodstva 36 općinskih kriznih štabova.

Bivši logoraši, njihove porodice, članovi udruženja, s područja Prijedora, Sanskog Mosta i Ključa okupljanjem na Manjači kod Banje Luke podsjetili su i na činjenicu da je u tom logoru oko sedam mjesec bilo je zatočeno  6.000 bošnjačkih i hrvatskih civila koji su bili u neljudskim uvjetima, izloženi torturi i maltretiranju. Neki iz logora nikada nisu ni izašli.

Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, upozorio je na činjenicu da su i danas na slobodi komandanti kriznih štabova Ključa, Sanskog Mosta, Kotor-Varoša, Bosanske Dubice i još nekih općina, ali i na neizbrisive posljedice koje je logor ostavio na ljude.

Jedini predstavnik vlasti RS-a bio je danas na Manjači, potpredsjednik tog bh.entiteta Adil Osmanović, koji je naglasio da se ne smije zaboraviti činjenica na te teške dane kada su postojali koncentracioni logori na području RS-a.

“Toga se treba sjećati i na to stalno opominjati. Neoprostivo je da i trinaest godina nakon rata vlasti RS-a ne žele da se suoče i priznaju zločine koji su počinjeni. Bilo bi dobro da su ovdje danas predsjednik i premijer RS-a, predsjednik Narodne skupštine kako bi se javno distancirali od politike koja je u toku rata vođena i na taj način poslali jasnu poruku da i političari iz drugih naroda trebaju biti prisutni na mjestima drugih stradanja”, zaključio je Osmanović.

Damir Bećirević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Žejka Komšića,  naglasio je u obraćanju bivšim logorašima Manjače da je žalosno i sramotno da su na kraju 20. stoljeća postojala ovaka mjesta u kojima su u neljudskim uvjetima držani, zlostavljani i ubijani građani BiH, samo zato što su imali drugačije ime i drugačije poglede na budućnost.

Bećirević je kazao da će proći još mnogo vremena dok javnost ne sazna punu istinu o stradanjima koju mogu posvjedočiti samo oni koji su preživjeli.

Ističući da je  vrijeme da se svi okrenemo istinskom pomirenju, Bećirević je zaključio da će do njega  doći samo suočavanjem s prošlošću i nazivanjem pravim imenom onoga što se dogodilo tokom rata u BiH.

(Fena)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.