Daniel Fried zatražio sastanak s trojkom

Danijel Frid (Daniel Fried), pomoćnik državnog sekretara za poslove Evrope i Evroazije, trebao bi se 20. novembra sastati sa Sulejmanom Tihićem, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva vanjskih poslova s liderima SDA, HDZBiH i SNSD-a želi razgovarati o dogovoru iz Odžaka.

 

Njihov susret planiran je na marginama sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (SB PIC), koji 19. novembra počinje svoje zasjedanje u Briselu.

Činjenica da se Frid iz prve ruke želi upoznati s detaljima dogovora trojice čelnika najjačih političkih stranaka još jednom potvrđuje interesiranje međunarodne zajednice za njihov sporazum od 8. novembra.

Očito je da je međunarodna zajednica više ili manje zdušno stala iza sporazuma trojke.

Istina, Evropljani su zdušno pozdravili dogovor. Njima je u interesu da tenzije u BiH počnu padati te da stvari krenu u suprotnom smjeru od onoga kojim se naša zemlja kretala sve do okončanja općinskih izbora.

Iza euforije Brisela, dakle, sasvim su jasni razlozi.

Oni ne žele nova dodatna trusna područja na svom tlu ili u susjedstvu i zarad toga spremni su i na kompromise.

Vašington je, također, pozdravio i podržao dogovor trojice lidera, ali uz izvjesne ograde.

SAD najviše “žulja” status Brčkog.

To njihovo čedo, u koje su uložili ne samo novca, mora biti jasno pozicionirano u državnoj strukturi.

“Ustavni zakon” američkoj administraciji je nepoznat termin i trojka će Fridu, očito, morati pružiti koncizno pojašnjenje svog plana za rješenje statusa Brčkog.

Evropljani, pak, nisu zainteresirani toliko za “detalje”. Za njih je bolje da se dogovor iz Odžaka počne pretakati u konkretne pravne akte te da se u tom procesu otklone (eventualne) nejasnoće.

Pozicija SDPBiH vrlo je zanimljiva. Unutar trojke, generalno, postoji raspoloženje da ta stranka uđe u vlast pod određenim uvjetima.

Dragan Čović, predsjednik HDZBiH, već je u akciji, kontaktirao je Zlatka Lagumdžiju telefonom, a kani se i vidjeti s njim.

Prema nekim najavama, SDP bi mogao pristati da podrži dogovor trojice, ali ne i formalno ući u vlast. Zauzvrat bi mogao dobiti neke bitne pozicije u preduzećima u državnom vlasništvu.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.