DJECA ZA DJECU: SVI ZA BOSNU I HERCEGOVINU (3. dio)

 

Piše: Sade Alić
sadealic@gmail.com

1.    “Za novorođečad Bosne” (baby shover), 
2.    “Budućnost Bosne” (sponzorstvo studenata),
3.    „I ja sam Bosanac“ (upis djece u BiH državljanstvo, pasoš i lična/osobna karta),
4.    “Mladost Bosne” (druženje djece tokom ljeta u Kozarcu),

Prije nego počenomo sa iznošenjem planova u vezi ovih akcija da napomemo: ne zaboravite Mirzetu Forić – MAMU. Ta heroina i gazijka zaslužuje svu moguću pažnju. Pomozimo joj da prebrodi još jednu životnu bitku.

Konačno, da iznesemo akcije koje smo najavljivali i koje se pripremaju već mjesecima. Ove bi se akcije trebale sprovesti na cijelom području naše Bosne i Hercegovine i kao prvi zadatak ovih akcija je bolje povezivanje i uvazivanje dijaspore sa matičnom domovinom.

Dijaspora bi trebala raditi organizovano kroz različita udruženja i organizacije, džemate i napokon tražiti da i naša predstavništva tj. Ambasade i Konzulati BiH uzmu aktivno učešće. Također mogu se raditi i lokalno; hoćemo reći svaki grad da se zasebno organuzije a ona mjesta u BiH koja nemaju jaku i veliku dijasporu da im se “priskoči” u pomoć.

Naravno, ovo bi sve trebalo da radi država BiH, međutim imamo državu kakvu imamo: podjenjenu i razdjeljenu koja nema skoro nikakvu strategiju a naročito prema svojim državljanima koji su trenutno izvan nje i koje danas svi nazivamo “dijasporom” zato neka dijaspora bude ta koja će pokrenuti ove akcije.

Ove akcije pokrećemo javno gdje aktivno učešće uzimaju kako oni koji žive u BiH tako i oni koji su van nje. Za primjer krenućemo sa Kozarcom a nadamo se da će se i drugi ugledati na Kozarac i isto tako ili čak bolje, organizovati se u svojim gradovima. A ako ne, onda bujrum u Kozarac svima da učestvujete u ovim akcijama a garantujemo Vam da neće izostati Kozaračka gostoljubivost.

Predhodni tekstovi su izazvali različite reakacije, što je i bio cilj, i mogli bismo diskutovati o tim nekim našim problemima, međutim nudimo konkretne akcije i riješenja a za dobrobit svih nas. I što je najvažnije svi možemo učestovati prvo od BiH pa do SAD-a, Evrope pa sve do Australije. Svaki pojedinac je vrlo važan, razmislite o svemu ovome i uzmite svi aktivno učešće. Sve ove akcije se mogu dorađivati i usavršavati sa Vašim aktivnim učešćem.

Predhodno pisanje i tekstovi će vjerovatno biti puno jasniji kroz iznošenje ovih planova.

Medijski, ove akacije će pratiti: kozarački i prijedorački web portali, najtiražniji magazin u Sjevernoj Americi “Peta Strana Svijeta” www.pssmagazin.com , “RTV 101” iz Sanskog Mosta, radio “Naša Riječ” iz Čikaga www.radionasarijec.net i svi oni koji pokažu interes za ove akcije.

Neznamo koja akcija je važnija i od koje i s kojom prvo krenuti jer su sve važne ali krenimo nekim redom kako smo i najavili na početku ovog teksta:

1. “Za novorođečad Bosne” (baby shover), 

U Americi postoji jedan lijep običaj za majke ili buduće majke i prije samog rođenja bebe pravi se “Baby Shover”. Ovo bi se u našem Bosanskom jeziku moglo onako slobodno prevesti kao babine ili pred babine. Uz konsultaciju sa organizatorima ove prve akcije a koja je već krenula, dali smo joj ime “Za novorođenčad Bosne”.

Bosanci/Bošnjaci koji su u Americi preuzimaju svaki lijep običaj Amerikanaca i samo ga malo još dotjeramo, odnosno možemo reći usavršimo/prilagodimo na Bosanski način, tako da bi se i ovaj lijepi običaj usmjerio da se radi i u Bosni. Ovdje možete primjetiti “pozitivnu asimilaciju” i ne možemo reći da asimilacija nije dobra ali možemo reći i problem je “totalna asimilacija” i protiv toga se treba boriti.

Kao što smo već rekli krenućemo prvo u našem Kozarcu a onda i širom Bosne i Hercegovine jer skim gud smo razgovarali takvo nešto će se pokušati napraviti i u ostalim mjestima u BiH.

Znači radi se o sljedećem:

Prvo: ovo bi bio podsticaj da se što više rađaju bebe u BiH,
Drugo: na jedan lijep, halal i kulturan način svi pomažemo svom kraju,
 
Baby Shover ili kako smo ga mi ovdje nazvali “Za novorođečad Bosne” značilo bi da se prije samog rođenja djeteta ili poslije rođenja za bebu i majku kupi i obezbjedi sve za dolazak bebe na ovaj svijet i sve to je kao iznenađenje za majku koja ne smije ništa da zna. Prijetelji i familija sve obezbjede, kupe i pripreme i onda suprug dovede svoju hanumu na zabavu koji je pripremljena. Ona ulazi i svi izgovaraju: IZNENAčENJE! Potom majka sjeda i otvara poklone, čita imena i poruke. Vrlo jednostavno i lijepo.
 
U razgovoru sa Amir ef. Mahićem i fonadacijom “Fond Solidarnosti” dogovorili smo da bi najbolje bilo da se ova akcija pravi organizovano za svaku treću bebu u familiji.

Amir ef. je Glavni imam za Mesdzlis IZ Kozarac i ima kontakte i redovne sastanke sa svim džematima i imamima koji djeluju na području Kozarca te samim tim i informacije iz džemata. Te će nam informacije dostavljati a na nama je da odradimo dalje. Isto tako možete i Vi uzeti učešće ako imate nekog u Kozarcu od familije a da očekuje prinovu da se javite pa da svi skupa učestvujemo u ovoj hajirli akciji.

Preko www.kozarac.ba koja će imati posebnu sekciju za ovu akciju iskupljaće se novčana sredstva. Također svako od Vas ko bude dolazio u Kozarac može otići da džamije u Kamičanima i uručiti ta sredstva Amir efendiji ili javiti se Švabi.
 
Nismo u mogućnosti za svaku familiju praviti zabavu ili okupljanje bilo u džamiji ili na nekom drugom mjestu, ili da kupujemo i šaljemo stvari ali možemo novčano pomoći. Putem e-maila već smo pokrenuli i odradili prvu akciju sa našim Ervinom Blaževićem – Švabom (www.kozarac.ba) i njegovom familijom. U Čikagu je iskupljeno $300 a putem www.jetimi.com iskupljeno $200 što je ukupno $500. Ova sredstva su uručena Ervinovoj hanumi koja je u trudnoći sa četvrtom bebom. Od srca se zahvaljujemo svima koji su učestovali u ovoj prvoj akciji.

Kako dalje sa akcijom?

Cilj je da se u ovu akciju uključi 100 osoba koja će izdvajati samo $10 mjesečno ili uplatiti $120 godišnje. S tim bih se obezbejdile dvije familije mjesečno sa $500. Prema riječima Amir ef. na području Kozarca rijeđe se rađaju treće bebe u familiji te će Fond Solidarnosti procjeniti stanje u familijama i tako uručivati mjesečna sredstva.

Znači svi pomalo, niko neće osjetiti a pomoći ćemo puno i daj Bože da se rađaju što više djece na području Kozarca i da mi imamo što više posla. Akcije mogu biti javnog ili zatvorenog tipa, po želji familije koja očekuje bebu ali u svakom slučaju donatori će putem e-maila biti izvješteni o sprovedenoj akciji.
 
2.    “Budućnost Bosne” (sponzorstvo studenata),

Preko “Fonda Solidarnosti” pokrenućemo širu akciju za školovanje naše djece. Znači tražimo sponzore za djecu koja upišu FAKULTET. I te informacije će nam prosljedjivati Amir ef. zajedno sa Švabom.

Informacije o “Fondu Solidarnosti” i o onome što je već urađeno možete naći na

http://www.kozarac.ba/modules.php?name=News&file=article&sid=3335 .

U ovu akciju moći će se javljati kako pojedinci tako i grupe, udruženja, džemati, itd. da budu sponzori studentima.

Kao što će te vidjeti “Fond Solidarnosti” već radi na ovoj akciji i imaju studente koje sponzorišu, mi im se ovdje samo pridružujemo i proširujemo akciju. Isto tako ove akcije mogu biti javnog ili zatvorenog tipa, zavisno od želje studenata ili familije, međutim zamoljeli bi smo studente koji budu dobijali stipendije da nam se jave jer ćemo tako dati podsticaj i drugima; kako onima koji bi sponzorisali studente tako i one koji razmišljaju i voljeli bih da se upišu na fakultet – da im pokažemo da mislimo na njih i da mogu računati na nas.

3. „I ja sam Bosanac“ (upis djece u BiH državljanstvo, pasoš i lična/osobna karta);

Prije par godina jedan naš Kozarčanin napisa zanimljivo štivo i između ostalog ovo:
   
“Za to vrijeme negdje u dalekoj Švedskoj jedno je dijete pisalo pismo svome didu:

‘Sellamu alleikum dragi moj dide !!

Eto vidiš dide kako me mama dobro naučila Bosanski jezik. Haman sve znam. U školi sam najbolji a i fudbal mi mašallna dobro ide. Mama kaže da ćeš mi kupiti zeca kad dođem na ljeto. Pošao sam i u mekteb i fino mi je. Hodža kaže da još samo malo utvrdim Kulhuvallahu jer dotle sam došao. Dragi dido kad dođem, ako Bog da, na ljeto ići ćemo na mezarluke da svome babi Ellham proučim. Evo i mama te puno sellami.
Ja sam Bosanac a nisam Šved, je l’ de dido.
Voli te tvoj unuk Idriz!
Allahimanet.”

Biću malo ličan pa ću napisati da mi se ovo toliko dojmilo i duboku urezalo u sjećanje. Toliko imamo razloga da upišemo svoju djecu i u BiH državljanstvo a koja su rođena izvan BiH ali pogledaćemo realno stanje i procjeniti da 80% naše djece nije upisano u BiH državljanstvo. Neka ovo bude opomena odnosno prosto uzbuna svima nama da to što prije uradimo. Dugujemo to svojim šehidima, ali i svojim korjenima. Zapitajmo se hoće li nam djeca to uraditi kada postanu punoljetna.

Kako smo već pisali, uskoro bi se u BiH mogao sprovesti popis stanovništva tako da vidimo da imamo dosta razloga da dođemo do Bosanskih dokumenata bilo do pasoša ili kada odemo u BiH i napokon, izvadimo i ličnu/osobnu kartu. Sa ovim dokumentima smo se obezbjedili da smo BiH državljani ali i da glasamo u svojoj domovini.

Zar treba da čekamo da prođu dvije godine i pred naredne izbore u BiH počenemo o ovome diskutovati. Sad je vrijeme, zajedno, kako oni u BiH tako i oni u dijaspori mogu dosta toga promjeniti u svojim rodnim krajevima. Borba za BiH nije stala, ona je uveliko nastavljena ali sada sa Vašim glasom.

Ako razmišljamo o tome da se jednog dana vratimo u svoje domove i svoju BiH onda moramo uzeti aktivno učešće: svojim BiH dokumentom, svojim glasom, svojim aktivnim učešćem u političkim zbivanjima, svojim upisom djece u BiH državljanstvo.

Samo tako si čovjek, patriota, neko ko voli svoju domovinu BiH, neko kome je stalo.

U drugom djelu: “Mladost Bosne” (druženje djece tokom ljeta u Kozarcu)…

Predhodni tekstovi:

DJECA ZA DJECU: SVI ZA BOSNU i HERCEGOVINU (1. DIO)
http://www.kozarac.ba/modules.php?name=News&file=article&sid=3414

DJECA ZA DJECU: SVI ZA BOSNU i HERCEGOVINU (2. DIO)
http://www.kozarac.ba/modules.php?name=News&file=article&sid=3421

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.