DJECA ZA DJECU: SVI ZA BOSNU i HERCEGOVINU (4. dio)

 

“Mladost Bosne” (druženje djece tokom ljeta u Kozarcu),

Piše: Sade Alić
sadealic@gmail.com

Evo nas kod zadnje akcije “Mladost Bosne” (druženje djece tokom ljeta u Kozarcu) zbog kojeg smo, dobrim djelom, i dali naziv ovom serijalu “DJECA ZA DJECU: SVI ZA BOSNU i HERCEGOVINU” jer se tiče kako djece koja žive u BiH tako i one koja su u BiH dijaspori.

Na ovoj akciji već se radi od marta mjeseca ove godine i utrošeno je ogromno vrijeme, trud i novac da se postignu dogovori u kojoj smo direktni učesnici kako mi koji smo u dijaspori tako i oni koji su u BiH a radi se o sljedećem: Četiri sedmice u Kozarcu bi se organizovano sastajali naši mladi i imali razne aktivnosti.

Sa direktorom O.Š. Kozarac u Kozarcu Muhidinom Šarićem dogovoreno je da škola bude tri sedmica otvorena za nastavu i aktivnosti naše djece kako iz dijaspore tako i sa područja općine Prijedor.

Djeca bih svakog dana u 8:00 ujutro dalazila u školu gdje bi se odvijala nastava i razne aktivnosti i što je najvažnije druženja naše djece koja su rasuta širom svijata sa svojim vršnjacima iz općine Prijedor. Četvrte sedmice bi bila organizovana ekskurzija naša djece širom naše lijepe BiH. Obišla bi se mjesta od Sane pa do Jajca, Travnika, Sarajeva, Viskog, Srebrenice i drugih mjesta.

Aktivnosti u O.Š. Kozarac:

1.    Nastava iz Bosanskog jezika;
Pisali smo o gubljenju našeg Bosanskog jezika. Djeca bi imala nastavu iz Bosanskog i za tri sedmice Bosanski jezik bi im se uveliko poboljšao i ne samo to nego bi im se poboljšao i književni Bosanski jezik.
2.    Historija;
Oni koji ne znaju svoju prošlost osuđeni su na to da im se ponavlja.
3.    Mektebska nastava;
Amir ef. Mahić izvještava da su roditelji već tražili od njega da se pokrene mektebska nastava tokom ljeta za djecu koja žive u dijaspori.
4.    Foklor;
Sa KUD “Osman Džafić” je dogovoreno da posjećuju školu i uče našu djecu folkloru tj. raznim BiH folklornim igrama ali da i djeca posjećuju KUD “Osman Džafic” u Prijedoru jer to je i naš grad. Članovi i voditelji ovog KUD-a imaju fantastične ideje za našu djecu o kojima će biti još riječi.
5.    Sport: košarka, fudbal, karate;
Za košarku i fudbal mislimo da nije nikakav problem osim što su domoćini sigurno puno bolji u ovim sportovima. Za karate će se pobrinuti Kemal Hodžić – Hepa sa svojim karate klubom “Hurije”.
6.    Književna druženja i predavanja;
Kozarčani imaju svoje dobre i vrijedne pjesnike koji će svoje vrijeme posvetiti i našoj djeci. Tu su Muhidin Šarić, Nasiha Hodžić, Suvada Bahonjić i ostali.
Ovdje bi mogli organizovati nešto i za starije pa makar jednu noć imati književnu večer sa našim piscima koji su poznati i rado čitani širom kugle zemaljske ali nekako čini se najmanje od svojih Kozarčana.
7.    Druženja sa poznatim Kozarčanima;
Kozarac je rijetko mjesto koje ima toliko poznatih ličnosti, te je dogovoreno ili su u toku dogovori sa mnogima od njih da se uključe u ovu akciju.
8.    Druženje sa organizacijama i njenim članovima:
Udruženjem Prijedorčanki “Izvor”, Logoraškim udruženjima, RVI, Omladinskim udruženjima, i dr. Zašto ne prirediti makar jednu izložbu o stradanju na području općine Prijedor. To radimo svugdje po svijetu ali veoma malo u svom rodnom kraju.
9.    Obilazak Kozarca i okoline;
Vodiče za obilazak i upoznavanje Kozaračke tj. Prijedoračke okoline i historije imamo.
10.    Piknici / teferiči, zabava;
Svake sedmice organizovati teferič ili piknik kako djece tako i njihovoh roditelja, rođaka, poznanika. Bazene u Kozarcu imamo stoga ćemo organizovano vršiti ovaj dio zabave. Stara pilano ima do oživiš kao nikada prije.
11.    Obezbjeđenje;
Sa policijom iz Kozarca obezbjediti bezbjednost djece i čitave akcije. Obavjestiti i upoznati općinske vlasti o ovoj akciji.
12.    Ekskurzija;
Četvrta sedmica je za ekskurziju. Zavisno koliko će biti upisane djece i koliko će nam trebati autobusa za obilazak naše domovine.
13.    Veliki teferič;
I na kraju akcije priredićemo jedan veliki teferić i druženja te razna sportska takmičenja u čemu će učešće uzeti svi;
14.    Izvještaji;
Izvještaje sa ovih raznih aktivnosti praviće upravo naši najmlađi, koji će biti objavljivani na našim medijima. Biće vrlo interesnatno čitati njihove izvještaje kako se osjećaju tokom ove akcije. Zanimljivo će biti vidjeti kako to doživljavaju djeca koja žive i borave u Kozarcu i djeca koja su u dijaspori.
15.    Koordinatori;
Akcija “Mladost Bosne” je akcija dijaspore i onih koji žive i borave na području općine Prijedor. Navešćemo samo nekoliko imena jer lista koordinatora će se proširiti: Muhidin Šarić, Amir ef. Mahić, Ervin Blažević – Švabo, Behzad Čirkin, Šerif Jaskić – Hifo, Satko Mujagić, Sade Alić i drugi.

Za sve ove akcije planirano je da se uključe ili su već uključeni kako non-profitne organizacije tako i pojedinci. Tu su: Fond Solidarnosti – koji je nosilac akcija direktno u Kozarcu, Jetimi.com, Optimisti, kozaračke i prijedoračke web stranice, Udruženje Kozarčana iz Chicaga, Udruženje Omladine Kozarca ”Mladost’, Osnovna škola “Kozarac” u Kozarcu, gen. Fikret Čuskić, Estradni umjetnik Eso Balić koji je pored toga što je estradni umjetnik i profesor muzičkog, Senudin Safić – novinar za “TV 101” iz Sanskog Mosta i Bostel TV iz Chicaga, Kulturno Umjetničko Društvo “Osman Džafić” iz Prijedora, Karate Klub “Hurije”, Medžlis Islamske Zajednice Kozarac, ugledni biznismeni i pojedinci te mnogi, mnogi drugi.

Naravno, da bi se sve ovo uspješno i profesionalno odradilo potrebna su novčana sredstva. Zavisno je od prijavljenog broja djece koliko će koštati ova akcija. Biće formulari koje će morati ispuniti roditelji za svoju djecu. Vrlo bitna je i ishrana djece koja mora biti kvalitetna i prilagođena djeci od kojih možda neki ne mogu jesti svaku hranu a da ne govorimo o vodi. Koliko je nas imalo problema sa djecom samo iz razloga što nisu naviknuti na naše vode.

Ako jedna familija ima dvoje ili više djece za svako drugo ili više djece biće popust. Za djecu koja žive u našoj domovini i koja su faktički domaćini biće jedna minimalna cijana koja bi bila prihvatljiva za djecu i roditelje koji stalno žive u BiH.
Ova akcija ili akcije su otvorene i za sponzore, tj. uspješne biznismene koji bi željeli podržati ovu akciju.
Svaki učesnik ove akcije dobiće na kraju akcije kompletan izvještaj o novčanim sredstvima: kako i gdje su utrošena.

Sa ovom akcijom možemo krenuti odmah. Javite se na gore navedeni e-mail ili osobama koje su već prihvatili da budu koordinatori. Potrebno je znati koliki broj djece bi uzelo učešće da bi se odredila cijena (prema nekim šturim procjenama na stotinu djece cijena bi bila između 100 do 200 maraka, ne uzimajući u obzir da bi i sa nekih drugih strana mogle doći donacije te da bi se cijena smanjivala, niti računajući djecu koja borave i žive na podrućju općine Prijedor).

Znači za početak potrebne su sljedeće informacije:
1.    Ime i prezime djeteta / djece,
2.    Ime i prezime roditelja,
3.    Starosna dob djeteta,
4.    Vaš e-mail,

Vjerovatno će neki biti skeptični i proglasiti ovo akciju neuspjelom prije nego je i započela, međutim uspjeće ona pa makar sa samo 50-tero djece za koje već možemo reći da su se prijavili. Moja malenkost će boraviti kod svoje kuće (kraj Brusunce) duže vrijeme tokom ljeta i neću žaliti sebe da ova akcija uspije, ne samo iz razloga što volim svoj kraj kao i svi vi, nego i iz razloga što imam svojih troje djece i što želim da se moja djeca druže sa tvojom i ne samo ove godine nego i svake naredne i ono što je najvažnije da za par godina naša djeca sama, na svoju inicijativu, ovo organizuju. A svim srcem vjerujem da će nam djeca, učesnici u ovoj akciji, naredne godine ili narednih godina moliti nas da ih vodimo u našu BiH jer im neće više biti BORING (dosadno).

Trava je samo trava pa bila u Americi ili širom Evrope ali je korjen iz kojeg je ponikla svugdje drugačiji a ovo je mogućnost i šansa da se korjeni sačuvaju i učvrste.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.