Barack Obama novi predsjednik SAD-a!

Kandidat demokrata Barack Obama pobijedio je republikanskog protivnika Johna McCaina i postao je novi predsjednik Sjedinjenih Država, objavila je TV mreža CNN.

Ovaj 47-godišnji senator iz savezne države Illinois ušao je u historiju kao prvi afroamerikanac koji je izabran za predsjednika SAD-a.

 

Barack Obama rođen je na Havajima 1961. godine, kao sin oca Kenijca i majke Amerikanke iz Kansasa. Proveo je dio djetinjstva u Indoneziji, a poslije je pohađao Univerzitet Columbia u New Yorku i pravni fakultet Univerziteta Harvard u Bostonu.

Politička karijera senatora Obama oblikovana je godinama aktivističkog rada u njegovoj zajednici u Chicagu i djelatnošću u Senatu savezne države Illinois čiji je bio član. Obama je u američki Senat izabran 2004., iste godine kad je održao jedan od glavnih govora na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke. Taj ga je govor lansirao u sam vrh američke politike.

Njegove pristalice hvale ga jer njegovi govori bude nadu i ideale Amerikanaca.

Nakon toga je dobio zamah koji ga je doveo do pobjede na stranačkim izborima, gdje je uvjerljivo pobijedio senatoricu i bivšu prvu američku damu Hillary Clinton, te naposljetku i do predsjedničke nominacije Demokratske stranke.

Neki analitičari vjeruju da je Obama sazrio tokom ove predizborne kampanje, stekavši samouvjerenje i predsjedničko držanje.

Njegove posjete Evropi, Iraku i Afganistanu imale su cilj da povećaju u očima javnosti njegovu kredibilnost na vanjskopolitičkome i vojnom planu. Zabrinutost glasača zbog finansijske krize u SAD-u očito je doprinijela povećanju popularnosti Baracka Obame u anketama.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.