Makedonski anđeo

Poginuo je Toše Proeski, bila je vijest koja je tačno prije godinu dana uzdrmala javnost jednako u svim državama bivše Jugoslavije, osim naravno Makedonije koja je doslovno cijela bila shrvana od boli zbog gubitka mlade muzičke zvijezde.

Makedonska televizija je te kobne srijede prekinula emitovanje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. Parlament je prestao sa radom, premijer i predsjednik su se uputili na glavni trg i zapalili svijeću, a nije Makedonija bila jedina zemlja u kojoj su TV i radijske stanice počeli puštati Tošine pjesme.

 

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. oko 6.20 sati na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Njegov prijatelj i vozač, tridesetdvogodišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom marke Volkswagen Touareg i udario u teretni kamion. Prema svjedočenju vozača kamiona italijanskih registarskih oznaka, vozač automobila Toše Proeskog vozio je prebrzo te se zabio u prikolicu kamiona i zatim udario u zaštitnu ogradu.

Pjevač je smrtno stradao na licu mjesta, zbog povreda vratne kičme. Njegova menadžerica Ljiljana Petrović dobila je lakše, a vozač teže tjelesne povrede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača. Prema prvim informacijama nisu bili vezani pojasevima, ali to se kasnijim službenim vještačenjem demantovalo, a u sudaru se nisu aktivirali zračni jastuci.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova kratka karijera započela je 1996. i 1997. godine kada je pobijedio na festivalu “Melfest”. Saradnja sa makedonskim tekstopiscem Grigorom Koprovim, koju je započeo 1998. godine, donijela mu je prve velike hitove “Usne na usnama” i “Sunce u tvojoj zlatnoj kosi” sa kojima na velika vrata ulazi u sam vrh makedonske scene. Godinu kasnije objavio je svoj debi album “Nekade vo nokta”(Negdje u noći). Muzičko usavršavanje u punokrvnog pjevača najviše duguje Williamu Rayu kod koga je Toše išao na satove pjevanja u New Yorku. Treba samo spomenuti da je Ray bio i mentor Lucianu Pavarottiju.

Na pogrebu 17. oktobra u makedonskom gradu Kruševu bilo je prisutno više hiljada građana Kruševa i cijele Makedonije, makedonskog državnog vrha, diplomatskog zbora, gostiju iz zemalja regije, a pravoslavni obred pokopa vodili su poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan i trojica vladika.

U mimohodu pokraj odra od Toše Proeskog između ostalih oprostilo su cijeli državni vrh Makedonije, te predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija, među kojima Hongvei Gao, voditeljica ureda UNICEF-a u Skoplju, čiji je veleposlanik za djecu od 2004. godine bio i Proeski. Pokop su pratili mnogobrojni novinari svjetskih agencija i drugih medija.

Nakon tog trenutka Toše Proeski ušao je u legendu, a njegova popularnost je još više rasla. Prvi koncert njemu u čast nakon godinu dana održan je 5. oktobra na prepunom skopskom stadionu. Suze i pjevanje pjesama bilo je ono po čemu će se zapamtiti ovaj spektakl na kome su nastupili Nina Badrić, Toni Cetinski, Sandi Cenov, Goca Tržan, Aki Rahimovski, Alenka Gotar, Ruslana i mnogi drugi koji su se pojavili sa vlastitim verzijama Tošinih hitova u pratnji muzičara Orkestra makedonske opere i baleta, kao i pripadnika bivše pjevačeve prateće grupe.

Danas se u svim državama na Balkanu na razne načine i uglavnom spontano obilježava prva godišnjica smrti Toše Proeskog. Tako je na primjer u u Novoj Gradišci, mjestu kraj koga je makedonski pjevač tragično izgubio život tačno u 6. 20 sati startao najduži maraton, u kome će učesnici prevaliti skoro hiljadu kilometara.

Naime 26 maratonaca krenut će put Kruševa u Makedoniju gdje će na Tošinom grobu položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Teško je ne povjerovati da ih iduće godine sa startne crte neće krenuti puno više.

 

(24.si/kz.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.