Povuci ručnu!

Iako predstavnici američke ambasade nisu fizički prisustvovali vanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, duh Ujka Sema itekako se mogao osjetiti među Dodiku (slijepo) odanim narodnim poslanicima.

Prošlotjedne oštre reakcije ambasadora Charlesa Englisha očigledno su odjekivale u glavama “inicijatora“ rezolucije, tog papirnog nastavka politike potpirivanja antagonizama koji je trebao, nakon zatišja, burno vratiti priču o referendumu i pravu na samoopredjeljenje. Zna se koga, i od koga.

Tako se jučer Igor Radojičić svim silama trudio da okupljenim novinarima ne spomene riječ na slovo “r”, a nije rezolucija. Tragikomično je bilo i jučerašnje objašnjenje predsjednika Rajka Kuzmanovića, onog istog akademika što je u ponedjeljak mucavim glasom čitao dostavljeni mu tekst, kako nema ničeg antiustavnog ni antidržavnog u ovoj inicijativi, nego, naprotiv: “Ovdje su donesene samo one odluke koje se odnose na zajedničko življenje i na potpuno ispunjavanje obaveza institucija BiH u skladu sa Ustavom“.

Da je u pitanju u posljednji čas sklepana retorika, govori i činjenica da su usvojenom rezolucijom potvrđeni stavovi iz februarske rezolucije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kada je zaprijećeno da će, u slučaju masovnog evropskog priznanja nekadašnje srpske pokrajine, entitet krenuti putem secesije!

Profanisanje referenduma, tog čarobnog štapića u rukama Dodika (koje mu je, po raspoloživim informacijama, patentirao ađutant Rajko Vasić), opazio je i Borislav Bojić iz Srpske demokratske stranke, ustvrdivši jučer kako je taj predizborni trik u današnjem vremenu (možemo slobodno dodati – posebno nakon žustre američke reakcije) postao bespredmetan “jer ga ne bi podržala ni Srbija“.

Bojić je prokleto u pravu – pitanje je dana, mjeseca, godine kada će Tadić početi da slijedi Sanaderov model u kontaktima sa Bosancima i Hercegovcima, ma koje vjere bili, no to još uvijek ne znači da rikošet Dodikovih djela i zahtjeva nije prijetnja po region, kako je to formulirao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Potkresanih krila, dodikovcima je ostalo samo da svoju frustraciju preusmjere na najboljeg neprijatelja, Harisa Silajdžića, koji svojim izjavama na međunarodnom planu u isto vrijeme i opanjkava RS, ali i nabacuje lopte za  dalje trvenje na relaciji Banja Luka – Sarajevo. Silajdžić, istina je, djeluje kao improvizirajući solist jer nema saglasnost Predsjedništva BiH iza sebe, ali ni realnu moć da bilo što promijeni. To je, reklo bi se, doktorov usud, još od dana rata i CNN-a.

S obzirom na to da je Dodik mnogo puta javno iskoristio priliku da se pohvali kako Silajdžić radi za njega, tj. obezbjeđuje (mu) nacionalnu homogenizaciju biračkog tijela, čemu, onda, tolika vika?

Silajdžić nije baš drag gost u međunarodnim krugovima, još manje utjecajan – čemu onda rezolucije?

Silajdžić je isključiv u svojim stavovima – čemu onda dogovor o policiji dvojice lidera?

Silajdžić tvrdoglavo i iskreno misli šta govori, Dodik je godinama važio za naprednog (socijal)demokratu pa se pretvorio u crnog nacionalističkog tiranina. Silajdžić ima dvije-tri političke mantre, Dodik psuje, prijeti i djeluje (otvara entitetska predstavništva po regionu i svijetu).

Šta za to vrijeme radi visoki predstavnik?

Miroslav Lajčak prijeti (istina tek sa TV ekrana) no čini se da nakon banjalučke sesije niko neće biti sretniji od njega – neće morati u realizaciju vlastitih prijetnji. To što je sve skupa u Banjoj Luci i bilo generalna proba, Lajčaka kao da ne zanima mnogo: on se uzda u ovosedmični ručak ambasadora EU s BiH na meniju i od njih očekuje recept za svoje buduće djelovanje.

Uprkos činjenici što zna, barem koliko i svi drugi, da je Dodik i krenuo u sistemsko provođenje svojih verbalnih retoričkih dum-dumova da bi ispitao dokle može ići. Dobio je jasan odgovor: povuci ručnu! No, njegova strateška pozicija – zadovoljstvo trenutnim statusom (quo) – takva je da se može primiriti i čekati. Ostali (više-manje) gore od želje za promjenama.

Pat-pozicija je zagarantovana. Barem izvjesno vrijeme.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.