“Suverena je samo država Bosna i Hercegovina”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić danas se, na poziv Narodne skupštine RS, obratio skupštinskim poslanicima na 14. posebnoj sjednici NS.

Tihić je u svom obraćanju prokomentirao Informaciju predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića istakavši pritom različita gledanja na događaje koje ova informacija tretira, počev od nastanka entiteta RS.

"Da najprije podsjetim na činjenicu – Bosna i Hercegovina ima višestoljetnu tradiciju državnosti. Ona nije nastala Dejtonskim sporazumom niti ujedinjavanjem entiteta. Bosna i Hercegovina slijedi kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine. Entiteti, dakle, nisu državotvorne jedinice i nemaju suverenitet. Suverena je samo država Bosna i Hercegovina", kazao je Tihić na početku svoga obraćanja.

Dalje je rekao kako različito gledamo i na antidejtonsko djelovanje protiv Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

"Mi mislimo da glavne opstrukcije dolaze iz RS-a. Ne mislimo da je osporavanje entitetskih obilježja RS (grb, himna i zstava) antidejtonsko djelovanje. Ja sam, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osporio ova obilježja ne samo u RS, već i FBiH, a Ustavni sud mi je dao za pravo u pogledu grba i himne. Ima još spornih stvari u ovoj informaciji o kojima se ovom prilikom ne bih želio izjašnjavati jer smatram da nisu bitne i da se tiču pitanja na koje će vrijeme dati odgovor.

Također nemam namjeru biti advokat dr. Silajdžića. Najbolje bi bilo da on pojasni i odgovori na kritike njegovih obraćanja na Generalnoj skupštini UN i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Međutim, imam potrebu da se posebno osvrnem na dio informacije koji se odnosi na Deklaraciju SDA o potpunom provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije mi jasno zašto i kako može biti sporan zahtjev za potpuno provođenje Dejtonskog sporazuma", upitao je Tihić.

Predsjednik SDA je dalje istakao kako je Dejtonski ugovor međunarodni mirovni sporazum i predstavlja teško izbalansiran kompromis svih strana, te da je njegova najveća vrijednost što je zaustavio rat i stradanja.

SDA je ukazala da nisu provedene slijedeće odredbe Dejtonskog sporazuma:

– Aneks I – Sporazuma o vojnim aspektima Mirovnog sporazuma, jer nisu uspostavljene trajne mjere sigurnosti i kontrole naoružanja. Trenutno to radi EUFOR.

– Aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine – nije osigurana ravnopravnost naroda (i građana) na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Još uvijek su na snazi diskriminatorske odredbe o izboru članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Srbi iz Federacije BiH, a Hrvati i Bošnjaci iz RS ne mogu biti birani u Predsjedništvo i Dom naroda PS BiH. Pripadnici nacionalnih manjina i ostali nikako ne mogu biti izabrani na ove pozicije.

– Nije napravljen sporazum o dodatnim nadležnostima države Bosne i Hercegovine (član III. tačka 5) i nisu potpuno usuglašeni entitetski ustavi sa Ustavom BiH (član XII. tačka 2).

– Aneks VI – Sporazuma o ljudskim pravima – nisu objedinjene institucije ombudsmena, nije osigurana ravnopravnost naroda i ostalih građana, posebno pri zapošljavanju u institucijama entiteta, kantona, općina, javnih preduzeća, odgojno-obrazovnih ustanova.

– Aneks VII – Sporazum o izbjeglim i raseljenim osobama – još uvijek se značajan broj prognanika i izbjeglica ne može vratiti u prijeratne domove. Donesena su rješenja o vraćanju imovine, ali uglavnom porušene, popaljene i devastirane.

Nije formiran fond za kompenzaciju imovine koju nije moguće vratiti. Nisu osigurane informacije o svim nestalim osobama i još uvijek se u Bosni i Hercegovini traga za oko 13 hiljada nestalih lica.

– Aneks VIII – Sporazum o komisiji za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika – još uvijek nije donesen zakon kojim bi se osigurala zaštita i obnova zaštita nacionalnih spomenika i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Aneks IX – Sporazum o osnivanju javnih korporacija – iako je predviđena uspostava javnih korporacija u oblasti energetike, poštanskog saobraćaja i drugih saobraćajnih kapaciteta (ceste, željeznice, pruge, luke …), komunalne infratsrukture i dr. nije urađeno gotovo ništa. Javne korporacije bitne su za ekonomsku integraciju u razvoj zemlje, kao i ispunjavanje uvjeta za pristup evroatlantskim strukturama, istako je Tihić.

Obraćajući se Narodnoj skupštini RS, Sulejman Tihić je posebno naglasio da još uvijek nisu implementirani ni drugi dijelovi Dejtonskog sporazuma, kao što je npr. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini koji propisuje obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine. Još uvijek nisu ratificirni sporazumi o granicama BiH sa Srbijom i Hrvatskom. I dalje je prisutan problem suradnje sa Haškim tribunalom.

"Ne možemo iz Dejtonskog sporazuma prihvatiti šta nam se sviđa, a odbacivati i opstruirati šta nam se ne sviđa, rekao je Sulejman Tihić, također podsjetivši kako ni pravni status Brčko Distrikta nije inkorporiran u ustavni sistem Bosne i Hercegovine.

On ističe kako je uvjeren da bi punom implementacijom svi dobili. Federacija i RS bile bi drukčije, osigurala bi se ravnopravnost naroda i građana i eliminirale diskriminacije. Entiteti bi time bili prihvatljiviji za sve njihove građane, a Bosna i Hercegovina funkcionalnija i jača država po mjeri svih naših građana. To bi znatno olakšalo i ubrzalo put BiH prema EU i NATO.

" Prema tome, primarni cilj Deklaracije je puna provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog sporazuma. Pokušajmo zamisliti da u povijesti nisu ispoštovani neki međunarodni mirovni posrazumi kao što su Berlinski kongres, Versajski mir ili odredbe Jaltske konferencije?!", rekao je Tihić.

Govoreći o budućem statusu Ureda visokog prdstavnika, Tihić je rekao da je SDA svjesna mogućih posljedica zatvaranja Ureda visokog predstavnika prije pune implementacije Dejtonskig mirovnog sporazuma.

" Ukazali smo da bi to moglo dovesti do novih konfrontacija, pa i sukoba. Mi to nikako ne želimo. Ali kao odgovorna i najjača stranka u državi, ne želimo ništa prepustiti slučaju. Teško uspostavljeni mir najveća je vrijednost Dejtonskog sporazuma. Zato moramo učiniti sve da one ne bude narušen", naglasio je Tihić.

Tihić je također prokomentirao prijedlog zaključaka koje je ponudio predsjednik RS dr. Rajko Kuzmanović, istakavši kako je znatan dio njih prihvatljiv, pogotovu da je:

"- Bosna i Hercegovina zajednička država i srpskog naroda i da niko nema pravo ni oduzimati, niti nametati rješenja ni jednom konstitutivnom narodu;

– Bosna i Hercegovina ne može biti niti opstati na konceptu kolektivne krivice ili trijumfa jednog kolektiviteta;

– BiH ne može opstati bez ravnopravnosti njenih naroda i bez dogovora izabranih političkih predstavnika;

– NS spoziva građane na mir i strpljenje itd."

Međutim, upozorio je ‘da ne možemo prihvatiti stavove o tzv. ugrožavanju suvereniteta RS jer entiteti nemaju suverenitet koji je atribut država!’.

"Ni pozivanje na referendum nije put za rješavanje problema i zaštitu interesa entiteta RS. Republika Srpska ima dovoljno snažne ustavne mehanizme na nivou Bosne i Hercegovine da zaustavi sve što bi se pokušalo nametnuti", smatra Tihić uz podsjećanje ‘da je poznato kako su u bliskoj prošlosti završavali slični pokušaji’.

"Kao predsjednik SDA, danas sam ovdje da vas pozovem da zajedno radimo i dogovorima rješavamo sporna pitanja. Da gradimo našu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih naroda i građana", naglasio je Tihić apelirajući na Narodnu skupštinu RS-a da ne učini nijedan jednostran korak koji bi mogao dovesti do konfrontacija.

"Bosna i Hercegovina je naša zajednička domovina. Ona može i treba da bude država ravnopravnih naroda i građana – Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih. Zato vas pozivam da takvu BiH gradimo zajedno, u miru i toleranciji. Ubrzajmo put naše zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO jer alternative nemamo", poručio je predsjednik SDA na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS, prenosi Služba za odnose sa javnošću SDA.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.