Zamijeniti kapitalizam islamskim finansijskim sistemom

Muslimani treba da iskoriste globalnu finansijsku krizu i izgrade ekonomski sistem kompatibilan sa principima islama, izjavio je uticajni alim Yussef al-Qardawi.

– Propast kapitalističkog sistema koji se bazira na zelenaštvu i papiru, a ne na trgovini robom na tržištu dokaz je da je taj sistem u krizi i  da je ekonomska islamska filozofija pravi put, rekao je al-Qardawi.

On je na otvaranju konferencije  o Jerusalemu rekao da  je zapadni sistem propao i da muslimani imaju cjelovitu ekonomsku filozifiju kao i duhovnu snagu.

– Sva bogatstva su naša, islamske nacije posjeduju svu ili skoro svu naftu i mi imamo ekonomsku filozofiju koju nema niko drugi, rekao je on.

On je apelovao na muslimane da profitiraju iz globalne finansijske krize i pokažu trijumf islamskih nacija koje u svojim rukama imaju i duhovne i materijalne resurse za pobjedu.

Oko 300  predstavnika političkih partija kao i muslimanske i hrišćanske nevladine organizacije iz različitih zemalja prisustvuje  šestoj  konferenciji o  Jerusalemu u Dohi.

Organizator skupa je Al-Quds/Jerusalem/ Međunarodni institut, koji se bavi očuvanjem grada Jerusalema  i njegovih svetih mjesta.

Među učesnicima su Khaled Meshaal, protjerani šef palestinskog pokreta Hamas i Ali Akbar Velayati, savjetnik iranskog duhovnog vođe Ali Hameneija.

Učesnici trodnevne konferencije pokušaće  da nađu načina da zaštite Jerusalem i njegova svetilišta, za koje  vjeruju da su u opasnosti od Izraela.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.