RS je entitet, a ne država u državi i tačka!

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak poručio je danas da vladajući političari u BiH konačno i jednom zauvijek moraju prestati s osporavanjem i prijetnjama jednostranim promjenama Daytonskog mirovnog sporazuma i okrenuti se evropskim prioritetima.

“Proglašavanje nečega poput ‘suvereniteta Republike Srpske”, ili ‘Bosne i Hercegovine kao državne zajednice’, neprihvatljivo je i nikad neće ni biti”, navodi se u Lajčakovom današnjem saopćenju.

 

Suverenitet je atribut država, odnosno, Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska je sastavni dio njene unutrašnje strukture. Drugim riječima, prema Ustavu, RS je entitet, a ne država u državi i tačka.

“Očekujem da Narodna skupština RS uvijek djeluje u skladu s ovom ustavnom i pravnom stvarnošću, uključujući i posebnu sjednicu zakazanu za 13. oktobar. Napominjem da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) također jasno stavio do znanja da bh. političari moraju prekinuti s praksom prijetnji za jednostranu promjenu ustavne strukture države i prestanu svojatati pravo odlučivanja o zatvaranju OHR-a, što je nadležnost Vijeća za implementaciju mira, svidjalo se to njima ili ne. Svaki konkretan potez suprotan tome bit će posmatran kao kap koja je prelila čašu”, upozorio je danas Lajčak.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.