Dodik i Silajdžić su zatrovali političku atmosferu u BiH

Procjena moje vlade je da se BiH kreće u pogrešnom pravcu, što je uznemirujuće, izjavio je američki ambasador u BiH Charles English, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

– Ova procjena nije ništa novo. U proteklih godinu dana javno i privatno smo tražili od lokalnih lidera da se ozbiljno pozabave reformama koje su neophodne kako bi ova zemlja išla dalje na putu ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji (EU). Oni to nisu uradili, kazao je English.

 

Umjesto toga, dodao je, svjedoci smo žestokog i opasnog porasta nacionalističke retorike čiji je cilj poigravanje sa osjećajem straha kod ljudi, njihovo fokusiranje na prošlost i podgrijavanje osjećaja ljutnje i ogorčenosti.  

– Svjedoci smo potkopavanja i napada na državne institucije neophodne za dalje napredovanje zemlje ka članstvu u NATO savezu i EU.  To uključuje otvorene i namjerne napade na državne institucije, poput Suda BiH, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe, BHRT i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Pored toga, svjedoci smo uznemirujućih pokušaja da se unazade uspješne reforme iz proteklih 13 godina, iste one reforme koje su dovele do toga da EU i NATO savez otvore vrata BiH, rekao je ambasador English.

Ocijenio je da nedavni zahtjev predsjednika Republike Srpske (RS) Kuzmanovića za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS sadrži duži osvrt na političke probleme za koje on smatra da muče BiH.

– Između ostalog, on izražava ozbiljnu zabrinutost radikalizacijom političkih i međuetničkih odnosa u BiH i žestoko kritikuje govore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića pred Generalnom skupštinom UN-a i Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope, smatra ambasador SAD-a.

– Istina je da su nedavni govori predsjednika Silajdžića produbili etničke podjele u BiH, oni su neodgovorni i štetni za napredak zemlje.  Međutim, stavovi predsjednika Silajdžića nisu stavovi svih Bošnjaka, kao što to implicira predsjednik Kuzmanović. Ono što predsjednik Kuzmanović ne objašnjava je da za sadašnju situaciju nije odgovorna samo jedna osoba. Retorika premijera RS Milorada Dodika jednako je zatrovala atmosferu koja muči politiku u BiH danas. Ustvari, kao što je više nego poznato ljudima u ovoj zemlji, sve ključne političke stranke fokusirale su se na uske etničke interese, umjesto na reforme koje su neophodne za evroatlantske integracije, izjavio je ambasador English.

Predsjednik Kuzmanović traži da NSRS podrži ili usvoji nekoliko prijedloga na zasjedanju u ponedjeljak.

Neki od ovih prijedloga, prema mišljenju ambasadora Englisha, su razumni i u skladu su sa stavovima koje je Vlada SAD u više navrata izrazila.

– I mi, također, odbijamo koncept kolektivne krivice, ali rukovodstvo ove zemlje, uključujući i sadašnje rukovodstvo RS, odgovorno je da iskreno prihvati prošlost i da poduzme korake kako bi se suočilo sa užasnim naslijeđem iz te prošlosti. Također smatramo da niti jedan od tri konstitutivna naroda nema pravo nametati ustavne promjene. Sve promjene moraju biti rezultat konsenzusa između tri konstitutivna naroda u BiH i moraju biti usvojene u skladu da dejtonskim Ustavom, smatra ambasador SAD u BiH.

Predsjednik Kuzmanović poziva NSRS da istakne da “RS prihvata evropski put”, što je, smatra English, dobrodošao poziv, ali onda tvrdi da “NSRS svako zahtijevanje vlasti BiH ili međunarodne zajednice da se drastično umanjuje nadležnost Republike Srpske…smatra aktom ugrožavanja suvereniteta i ustavne pozicije RS“.

– Jedan navod negira drugi. Reforme za izgradnju države nisu kreirane kako bi se kažnjavala RS ili Srbi, kao što sugerira Kuzmanović.  Euroatlantske integracije zahtijevaju reforme, uključujuči reforme koje jačaju i grade državu. Kada međunarodna zajednica traži reforme u sklopu procesa evroatlantske integracije to nije protiv Srba ili protiv RS, izjavio je ambasador SAD u BiH.

Predsjednik Kuzmanović takođe traži da NSRS izrazi “punu spremnost da se koriste sva pravna i politička sredstva, uključujući pravo na referendum građana RS, da bi odbranili legitimne interese (RS) i sačuvali identitet potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom“.  

– Pretpostavljam da je predsjednik Kuzmanović namjerno nejasan kada govori o referendumu, ali dozvolite da ja budem kristalno jasan.  BiH je suverena država, RS to nije. Pitanje teritorijalnog integriteta BiH je riješeno. Ovo su činjenice međunarodnog prava i Ustava BiH. BiH je priznata kao nezavisna, suverena država od SAD 1992. godine. Iste godine je primljena u UN kao suverena država. Njen teritorijalni integritet još jednom je potvrđen i garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine. Moja vlada neće tolerisati bilo kakvo osporavanje suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH, bez obzira dolazilo ono izvana ili iznutra, kategoričan je ambasador English.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.