Dodikov plan: “Ako me smijene – samostalnost RS”

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ima pripremljen scenario u slučaju da ga visoki predstavnik u BiH “pod pritiskom smijeni” i najavio mogućnost da u tom slučaju “povede RS u samostalnost”.

U intervjuu Televiziji RS on je najavio i da će institucije RS pokrenuti proces revidiranja do sada prenijetih nadležnosti sa entiteta na državni nivo, s ciljem da se Savjet ministara BiH svede na tri ministarstva kako je to definisano Dejtonskim sporazumom.

 

Dodik je rekao da bi u slučaju njegove smjene pred zgradu Vlade RS u Banjaluci vjerovatno došle međunarodne trupe i tenkovi da ga spriječe da dođe na posao: “Vjerovatno bih se s njima pogurao, a vi novinari bi to snimili. Onda bi otišao stotinu metara dalje i održao sjednicu Vlade RS i suspendovao sve zakone BiH.”

Premijer RS je rekao da bi “onda organizovao nevladinu organizaciju, čiji bi bio predsjednik, i poveo RS u samostalnost”. “Ako neko hoće da se igra, neka se igra”, rekao je Dodik.

Ranije danas, mediji u Hrvatskoj i BiH prenijeli su verbalni obračun Dodika sa predsjednikom Hrvatske, Stjepanom Mesićem, koji je započet u internet izdanju njemačkog lista “Špigl”: Mesić je, naime, izjavio da je premijer RS novi Slobodan Milošević, a Dodik odgovorio da je Mesić porparol sarajevske čaršije koji govorom mržnje, uvredama i antidejtonskim izjavama nasrće na RS i njega.

Po mišljenju Mesića, Dodik je “novi Slobodan Milošević i kao takav potencijalna opasnost jer sprovodi istu politiku kao nekad Milošević”. Hrvatski predsjednik je ocijenio i da RS, “koja je zasnovana na etničkim čišćenjima i genocidu, i dalje živi kao direktni produkt Miloševićeve politike”.

Dodik je odgovorio da su Mesić i “Špigl” portparoli sarajevske čaršije, a da je RS, kao trajna i nesporna kategorija, s potpunom političkom i ekonomskom stabilnošću, čvrsto opredjeljena za mir i stabilnost u BiH i regionu i da, kao takva, svakodnevno daje doprinos održavanju stabilnosti. Dodik je naglasio da RS nikad nije bila stabilnija i da predstavlja uspješniji dio BiH, gotovo na svim nivoima i da, kao takva, ne može i ne želi nikom da bude prijetnja.

Mesić je već više puta upozoren da je RS legitimno nastala iz potrebe ljudi da u vrijeme tragičnog raspada Jugoslavije, čiji je Mesić bio rušilac, stvore političko teritorijalnu organizaciju radi sopstvene zaštite, istakao je Dodik u saopštenju: “Javni nastupi Mesića ne čude jer su nam još svježa sjećanja na njegovu ratnohuškačku politiku koje se, očigledno, nije okanio.”

Dodik je naglasio da je “za utjehu činjenica da njegovo zlonamjerno uplitanje u unutrašnju politiku RS i BiH nema nikakav kredibilitet, jer je Mesić političar koji odlazi i koji pripada prošlosti”.

(mtsmondo.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.