Ko to i šta blokira BiH na putu prema EU i ima nacionalističke izjave?

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je na današnjem susretu sa članovima Predsjedništva BiH istakao važnost poštivanja Dejtonskog sporazuma i izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su lideri BiH u posljednje vrijeme “više vremena trošili na negativnu retoriku” nego na vođenje BiH ka Evropi i Evropskoj uniji.

U Sarajevu je, kako je istakao na konferenciji za medije upriličenoj nakon sastanka, zatekao politički pesimizam.

 

“Posljednji put kada sam bio ovdje parafirali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je, vjerujem, bio historijski momenat za BiH. Tada su lideri BiH iskazali opredijeljenost za evropsku budućnost zemlje. Danas sam imao otvoreni razgovor sa članovima Predsjedništva o situaciji u BiH i o njenoj evropskoj budućnosti. Uloga predsjedništva u svakoj zemlji jest da utvrđuje društvenu koheziju i osigurava osnovno usmjerenje i mislim da imam dosta razloga za zabrinutost kada je orijentacija BiH u pitanju”, izjavio je Rehn.

Dodao je da ovu zabrinutost dijele i zemlje članice EU te da su razočarane trenutnom situacijom u BiH i ponovnim usporavanjem određenih procesa.

“Mi očekujemo da zemlja, buduća članica EU, govori jedinstvenim glasom i da se u toj zemlji poštuju državne institucije. Prema tome očekujemo da dođe do evolucije Ustava ove zemlje koja treba da se desi uz potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma”, kazao je Rehn.

Na direktno pitanje novinara ko usporava pozitivne procese u BiH, Rehn, nije želio odgovoriti, ali je istakao da je njegova najgora noćna mora situacija u kojoj BiH u EU usporava procese unutar EU zbog neslaganja njenih političkih lidera. Na ovo pitanje, pak, odgovorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je u izlaganju kritikovao Rehna zbog izbjegavanja identifikovanja direktnog krivca.

“Zamolio sam Rehna da kaže ko to i šta blokira u BiH te ko ima nacionalističke izjave i odgovor nisam dobio. I u tome i jeste problem. Moja noćna mora je takav odnos prema BiH. Drugim riječima, prihvatite ono što je sada na terenu, što je učinjeno genocidom i etničkim čišćenjem i mi se nećemo miješati i sve će biti u redu. Oni koji traže pravdu, oni remete EU i svjetski mir. To sam rekao u UN-u to kažem i ovdje. Ovakav odnos mora prestati”, kazao je Silajdžić.

Predsjedavajući je ukazao na neslaganja članova Predsjedništva o popisu stanovništva.

“U popisu imamo tzv. glavne kategorije koje se tiču socijalnog i ekonomskog statusa i to svaka država mora provesti. Ostalo je stvar izbora. Evo, ja sam za, da se uradi ovaj popis, ali Nebojša Radmanović nije jer Vlada RS-a neće da popis bude urađen bez etničkih kategorija. Spreman sam da uradimo ono što EU od nas traži, da provedemo 24 prioriteta Evropskog partnerstva, ali Vlada Republike Srpske nije. Dakle, jednom zauvijek kažite: ko to ne voli BiH, ko ne radi u njenom interesu i ko to otvara predstavništva po svijetu preuzimajući vođenje vanjske politike od institucija BiH?”, kazao je Silajdžić obraćajući se Rehnu.

Rehn je, odgovarajući Silajdžiću, kazao da je “neslaganje političara u BiH unutrašnja stvar BiH i da se EU neće miješati u unutrašnje stvari BiH”.

“Kada je u pitanju popis stanovništva onda postoje jasni uslovi EU koje svaka zemlja koja ima ambiciju da postane članica EU mora ispuniti i ti podaci se odnose isključivo na pitanja ekonomskog i socijalnog statusa. Molim vas, usaglasite se o tome kako provesti popis stanovništva i provedite popis čim prije jer je to nama neophodno”, apelovao je Rehn.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.