Eksplodirala bomba u FIS-u

Jedna osoba je poginula, a nekoliko teže i lakše povrijeđeno u eksploziji nepoznate naprave u trgovačkom centru FIS u Vitezu.

Nakon eksplozije, koja se dogodila oko 12.45, pojavile su se razne verzije o motivu, vrsti eksplozivne naprave, te o broju poginulih i nastradalih. Sumnju kako je moguće da je riječ o terorističkom aktu produbila je činjenica da su se juče u istragu sukcesivno uključile mnoge policijske i sigurnosne agencije, ali ovakvu ocjenu juče niko nije želio da potvrdi. Svi sagovornici su kazali da će više detalja biti poznato u narednim danima.

 

Sefir Baručija, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona, potvrdio je da je u eksploziji poginuo Zvonko Barbić, zaštitar tržnog centra u Vitezu. Teško je povrijeđen Josip Šarić (28), jedan od poslovođa u FIS-u. On je odmah prebačen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje su se ljekari borili za njegov život.

Biljana Jandrić, portparol KCUS, kazala je da je Šarić dovezen u Centar urgentne medicine KCUS oko 14.50, te da ima višestruke povrede glave, lica, grudnog koša i ekstremiteta.

Mara čukić, dežurni ljekar Doma zdavlja “Vitez”, potvrdila je da je u ovoj ustanovi pomoć zatražilo deset osoba. Kod supružnika Kemala i Munevere Osmanović iz Kaknja konstatovane su lakše povrede. Primljen je i kineski bračni par, sa petomjesečnom bebom, a zamjenik direktora policije FBiH Samir Džebo juče je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH rekao da je u eksploziji povrijeđena i Dragana Karić. Ostali su bili u šoku zbog događaja i zato su zatražili liječničku pomoć.

Prema informacijama s lica mjesta, postoje dvije verzije ovog događaja. Prema prvoj, eksplozivna naprava je pronađena u torbi, na odjeljenju keramike. Osoba koja je pronašla torbu predala ju je Barbiću, koji je stajao u blizini kasa u hipermarketu. Kada je zaštitar krenuo da iznese torbu iz hipermarketa, naprava je eksplodirala.

Prema drugoj verziji, Barbić je primijetio torbu u ormarićima gdje kupci ostavljaju stvari, koja mu se učinila sumnjivom. U momentu kada je prišao ormariću i pokušao mobitelom pozvati policiju dogodila se eksplozija.

U izjavi za pojedine medije vlasnik FIS-a Pero Gudelj je kazao da ovaj slučaj nema veze s iznudama i reketiranjem, kako su objavile pojedine agencije nakon eksplozije.

“Zamolio bih sve da budu smireni, jer ovo što se dogodilo nema nikakve veze s ucjenama”, rekao je Gudelj.

Iako je nakon eksplozije uviđaj vodio Meho Bradić, tužilac Srednjobosanskog kantona, nakon provjera okolnosti slučaj je preuzela Sena Uzunović, tužilac Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo BiH se po zamolbi Tužilaštva SBK uključilo u istragu s cijem utvrđivanja o kojem se krivčnom djelu radi i u čijoj će nadležnosti biti”, kazali su u ovom tužilaštvu.

Na lice mjesta su stigli i stručnjaci za eksploziv Federalne uprave policije. Kompletno područje oko FIS-a juče su blokirali pripadnici MUP-a SBK i FMUP-a.

Dom naroda Parlamenta FBiH juče je prekinuo sjednicu nakon eksplozije u Vitezu. Delegatima se nakon kraće pauze zbog ovog događaja obratio zamjenik direktora policije FBiH Samir Džebo. O kvalifikaciji, motivima i izvršiocima djela nije mogao govoriti, ali je istakao da je odmah formiran tim koji treba da utvrdi sve detalje. Nakon toga je predsjedavajući Doma naroda Stjepan Krešić, izražavajući saučešće porodici poginulog, prekinuo sjednicu do iduće sedmice.

Jedan od radnika FIS-a, vidno šokiran je kazao da je bio u drugom odjelu kada se desila eksplozija. Policija je odmah evakuisala sve uposlenike i kupce iz FIS-a.

“Dok sam izlazio iz zgrade čuo sam da je eksplozivna naprava pronađena u torbi na odjelu keramike”, rekao je radnik, koji nije želio da se predstavi. Istaknuo je da je prije nekoliko dana bila lažna dojava o eksplozivnoj napravi, što je utvrđeno nakon provjera.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.