Od 1.000 godina robije u Hagu, Srbima više od 700

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas prvostepenu presudu od 35 godina zatvora za bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića. Vijeće je usvojilo jedan od deset osnova za Martićevu žalbu, ali je zaključilo da to ima “minimalan efekat” na prvostepenu presudu i na njegovu ukupnu ulogu u zločinima za koje je bio optužen.

Haški tribunal je prvostepenom presudom u junu prošle godine osuđen na 35 godina zatvora za progone, ubistva, mučenja i deportacije Hrvata i drugih nesrba tokom rata u Hrvatskoj.

 

On je osuđen i za druge zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od 1991. do 1995. godine kada je, osim funkcije predsjednika Republike Srpske Krajine, obavljao i dužnosti ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i lidera Srpske autonomne oblasti Krajina.

Milan Martić osuđen je zato što je 2. i 3. maja 1995. godine naredio granatiranje centra Zagreba tokom kojeg je sedam ljudi poginulo, a više od 200 ranjeno.

Žalbe na prvobitnu presudu su uložili odbrana, koja je tražila da Martić bude oslobođen krivice ili da postupak bude ponovljen i Tužilaštvo koje je zatražilo još strožu kaznu.

Od oko 1.000 godina zatvora, koliko je Haški tribunal dosad izrekao optuženima, 718 godina robije dobili su Srbi, što je prema statistici tog suda tri puta više nego što je dosuđeno Hrvatima, Albancima i Bošnjacima zajedno.

Među 147 optuženih koji su se do sada pojavili pred haškim sudijama 95 su bili Srbi, a od ostalih 31 je Hrvat, 14 su Bošnjaci i sedam Albanci.

Mnoge od pomenutih presuda još nisu postale pravosnažne, pa konačan zbir godina na koje je osuđen nekadašnji državni i vojni vrh Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i Srbije još nije poznat.

(Srna/Tanjug)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.