Milorad Dodik je novi Slobodan Milošević

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić ocijenio je u razgovoru za magazin “Der Spiegel” iz Berlina da je predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik “novi (bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije i optuženi za ratne zločine Slobodan) Milošević” i upozorio Evropu na opasnost od novog rata na Balkanu.

Predsjednik Hrvatske je ocijenio da bi novi krvavi sukob na Balkanu mogao u najgorem slučaju dovesti do toga da od BiH ostane “državica muslimana” oko Sarajeva, koja bi bila “evropska Palestina i stjecište terorista”.

 

Nazivajući Dodika “novim Miloševićem”, Mesić je rekao da “njegovo djelo, RS, koja je zasnovana na etničkim čišćenjima i genocidu, i dalje živi”.

Premijer RS, kako smatra Mesić, “provodi istu politiku kao nekadašnji beogradski vlastodržac”.

Predsjednik Hrvatske je naveo da međunarodna zajednica ne smije više prihvatati da Dodik stalno iznova pod znak pitanja stavlja postojanje BiH prijeteći referendumom o otcjepljenju.

“Kada Dodik kaže da ne priznaje BiH, on mora biti skinut sa tapeta. Ali zato (visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije – EU – u BiH) Miroslav Lajčak mora dobiti podršku iz Brisela (Brussels), Vašingtona (Washington) i iz NATO-a”, kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik je rekao da je “Dodik uvjeren da je Evropa umorna i da on može učvrstiti svoju moć”.

“Bilo bi kobno” ukoliko bi se to i dogodilo, dodao je on.

Ako bi se otcijepila RS, to bi učinili i bosanski Hrvati i priključili se susjednoj Hrvatskoj, “što je veoma opasno”, kazao je.

Predsjednik Hrvatske je predvidio da bi poslije raspada BiH “kao ostatak postojala samo još islamska država, nova Palestina”, i da bi “ta država bila okružena neprijateljima”.

Dodao je da bi takva država, da bi preživjela, bila upućena na “podršku fundamentalističkih režima i saradnju s radikalnim islamistima”, kao i da bi “u Sarajevu tada nastao centar terorizma”.

Mesić je zaključio da “Evropa olako shvata Dodika” i da je “RS bure baruta, koje svakog trenutka može odletjeti u zrak”.

(Onasa)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.