Počela policijska reforma

Imenovanjem Odbora za žalbe policijskih službenika BiH, praktično je počela primjena policijske reforme u BiH kao jednog od bitnih uvjeta u njenom približavanju evropskim integracijama, saopćeno je u srijedu iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Time je Ministarstvo u predviđenom roku ispunilo svoju zakonsku obavezu i u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predložilo imenovanje članova ovog nezavisnog policijskog tijela kao prve institucije u okviru policijskih tijela i agencija na nivou BiH čiju uspostavu nalaže spomenuti zakon.

 

Odluku o imenovanju članova Odbora za žalbe policijskih službenika BiH usvojilo je u utorak Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti.

Za predsjednika Odbora imenovan je Munib Isaković iz Ministarstva sigurnosti, a za članove Mijo Katana iz Ministarstva pravde, Zoran Glušac (SIPA), Amer Hadžiahmetović (SIPA), Svevlad Hoffmann (Granična policija), Nijaz Spahić (Granična policija) i Savo Kojić (Ministarstvo civilnih poslova).

Odbor za žalbe policijskih službenika BiH je nezavisno tijelo Vijeća ministara u čijoj je nadležnosti donošenje odluka po žalbama koje podnesu policijski službenici protiv odluka koje su donijela policijska tijela BiH u pogledu statusa policijskog službenika ili u slučajevima propuštanja donošenja odluke.

Ministarstvo sigurnosti BiH pruža administrativno-tehničku podršku Odboru za žalbe policijskih službenika BiH čiji je mandat četiri godine i koji o svom radu informiše Vijeće ministara BiH.

Kako je predsjednik Odbora Munib Isaković obavljao dužnost člana Policijskog odbora BiH u prethodnom sazivu, na ovaj način osigurava se kontitnuitet i efikasnost ovog policijskog tijela, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.