Rezultati izbora na web-stranici CIK-a

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopćila je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu prve preliminarne i nezvanične rezultate glasanja birača za općinska vijeća na jučerašnjim Općinskim izborima 2008. u BiH.

Detaljni podaci o rezultatima političkih partija, koalicija i nezavisnih kandidata koji su prešli izborni cenzus od tri posto mogu se naći na web stranici CIK-a BiH www.izbori.ba.

 

Odziv birača na jučerašnjim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini bio je 55 posto na nivou države i veoma je povoljan, ocijenila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Na nivou Federacije BiH odziv je 53,12 posto, u Republici Srpskoj 57,95, a u Distriktu Brčko 58,36 posto.

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim podacima koje je isključivo na osnovu rezultata s redovnih biračkih mjesta saopćio CIK, od političkih subjekata, izbornih takmaca, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je najviše (41) mandat načelnika, odnosno gradonačelnika.

Među općinama u kojima prema ovim podacima SNSD ima najviše glasova za načelnika je Srebrenica, izjavio je na pres-konferenciji predsjednik CIK-a Suad Arnautović, uz napomenu da su ovi podaci nepotpuni jer nedostaje broj glasova interno raseljenih Srebreničana u BiH, zatim glasova putem pošte te na osnovu specijalnih privremenih izmjena propisa za njihovo glasanje.

Preliminarno, među sredinama u kojima SNSD ima najviše osvojenih načelničkih mandata su: Trebinje, Bileća, Prnjavor, Banja Luka , Rudo, Čajniče i druge općine.

Druga po broju osvojenih glasova (36) za načelničke pozicije je Stranka demokratske akcije, a mandati su između ostalog u Sapni, Kalesiji, Travniku, Sanskom Mostu, u sarajevskim općinama Stari Grad i Novo Sarajevo, zatim u Zenici i drugim sredinama.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH osvojila je glasove za 16 načelničkih mandata, između ostalog u Livnu, Grudama, Neumu i Čapljini.

Srpska demokratska stranka osvojila je 15 načelničkih pozicija, među ostalim u Doboju, Palama, Nevesinju, Bijeljini i Loparama.

Devet nečelničkih funkcija, prema ovim preliminarnim nezvaničnim podacima CIK-a, pripalo je Socijaldemokratskoj partiji BiH: u Bihaću, u sarajevskim općinama Novi Grad i Centar, u Živinicama itd.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osvojila je četiri načelnička mandata: u Goraždu, Kladnju, Olovu i Trnovu (Federacija).

Demokratski narodni savez ima glasove za tri mandata načelnika, koliko i HDZ 1990, a SNSD – SP dva, po jedan DNZ (u Velikoj Kladuši), Socijalistička partija (u Foči), Naša stranka (u Bosanskom Petrovcu), Stranka demokratske aktivnosti za evropsku BiH a-SDA (u Cazinu), Hrvatska stranka prava (u Dobretićima), Savez SDA – SBiH (u Jajcu) i HDZ 1990 u Usori.

U pojedinim sredinama gdje su rezultati glasanja za načelnike približni može doći do promjene nakon pristizanja glasova putem pošte i glasova datih u odsustvu birača, napomenuo je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.