Momčilo Perišić tvrdi da nije znao za pokolj u Srebrenici!

U nastavku uvodne riječi na suđenju Momčilu Perišiću u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, tužilac Mark Harmon je tvrdio da je u julu 1995. načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije znao za masovna ubistva u Srebrenici, još dok su bila u toku, ali da ništa nije preduzeo da ih spriječi.

General Perišić optužen je za podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanje stanovništva u Srebrenici u julu 1995. godine. Na teret mu se stavlja i pomaganje artiljerijskog bombardovanja Sarajeva 1993-95. godine, kao i to što nije istražio raketni napad na Zagreb sa položaja vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine u maju 1995. i kaznio počinioce.

Tužilac Harmon naveo je da je Perišić, u razgovoru koji je, kao osumnjičeni, imao sa tužiocima, potvrdio da mu je "između 15. i 20. jula 1995", tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević rekao da je "došlo do pokolja u Srebrenici i za to okrivio generala Ratka Mladića".

Napominjući da su se u vrijeme koje je naveo, ubistva još odvijala, Harmon je naznačio da Perišić potom "ništa nije preduzeo", već je, prema sopstvenim riječima, želio da se "distancira" od zlodjela.

Prema optužbi, Perišić je, međutim, znao i za plan i za operaciju Vojske RS, čiji je cilj bilo eliminisanje Srebrenice i drugih enklava u istočnoj Bosni.

Kao dokaz da je Mladić u to vrijeme bio podređen generalu Perišiću, zastupnik optužbe je u sudnici prikazao odluku Vrhovnog vojnog suda SRJ kojom je, sredinom maja 2002. godine, bilo udovoljeno Mladićevom zahtjevu da mu se isplati novčana naknada za godišnji odmor koji nije koristio 1991-95. godine.

U toj odluci, naznačio je tužilac Harmon, piše da je Mladić na službi u "Vojnoj pošti 3001 u Beogradu".

Tvrdeći i da je Perišić učestovao u skrivanju generala Mladića od Tribunala koji ga je 1995. godine optužio za genocid, tužilac Harmon je kao primjer naveo napore Perišića i drugih zvaničnika SRJ da, krajem te godine, Mladića ubijede da oslobodi dvojicu zarobljenih francuskih pilota.

Harmon je citirao da je Perišić u presretnutom telefonskom razgovoru sa tadašnjim predsjednikom SRJ Zoranom Lilićem u decembru 1995. godine prenio da Mladić traži "da ga oslobode Tribunala".

Lilić je, prema tužiocu, odgovorio da će Mladiću to biti garantovano napismeno "na memorandumu SRJ", sugerišući da "ima i riječ" Miloševića i tadašnjeg predsjednika Francuske Žaka Širaka.

Tužilac Harmon završio je uvodnu riječ, a sutra će se sudijama polučasovnom izjavom obratiti optuženi general Perišić.

U 13 tačaka optužnice, Perišiću se na teret stavljaju ubistva, nehumana djela i napadi na civile u Sarajevu; ubistva progon, nehumana djela i istrebljenje u Srebrenici, te ubistva, nehumano postupanje i napade na civile u Zagrebu.

Poslije Perišićeve izjave, počeće dokazni postupak optužbe u kojem će izjave dati 150 svedoka za 355 radnih sati.

Uz predsjedavajućeg sudiju Bakonea Molotoa iz Južne Afrike, u vijeću koje sudi Perišiću su i nestalne sudije Pedro David iz Argentine i Mišel Pikar (Michelle Picard) iz Francuske.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega objelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Od jula te godine je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.