Kontroverze u realizaciji Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić u nedjelju je na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu kazao da u okviru Dejtonskog sporazuma postoji još “dosta kapaciteta koji bi BiH učinili jačom, efikasnijom, funkcionalnijom državom”.

On je, govoreći o temi „ Kontroverze u realizaciji Dejtonskog sporazuma“, kazao da u cijelosti treba implementirati Daytonski sporazum te da se ne može pristati na pokušaje da se iz njega uzima ono što nekome odgovara, a što ne odgovara opstruirati ili pak odbacivati.

 

„Postoje još velike mogućnosti u okviru Dejtonskog sporazuma koje, kada bi se iskoristile, značile bi jednu drugačiju Republiku srpsku, prihvatljiviju da tako kažem, i značile bi jaču BiH“, kazao je Tihić.

On je ustvrdio da unazad dvije godine imamo dosta složenu političku situaciju, s tendencijom pogoršavanja.

„Po našim ocjenama, to je krenulo od dana kada je srušen ‘aprilski paket’ ustavnih amandmana koji je značio daleko jaču BiH, slabije entitete, funkcionalniju vlast. Cijeneći složenu političku situaciju, činjenicu da se iz Dejtonskog sporazuma uzima ono što odgovara, a opstruira ono što ne odgovara, napravili smo analizu Dejtonskog sporazuma da vidimo šta je sve urađeno i posebno šta nije urađeno“, kazao je Tihić.

Govoreći o deklaracije koju je ponudila njegova stranka, kazao je da je njen cilj puna provedba Dejtonskog sporazuma i zaštita ustavnog poretka BiH „koji je unazad dvije godine stalnim, kontinuiranim, antidejtonskim, antibosanskim djelovanjem ugrožen“.

„Želimo ovom deklaracijom zaustaviti snage dezintegracije, snage podjele BiH“, kazao je Tihić.

Prof. dr. Čazim Sadiković smatra da bi najzanimljivije bilo vidjeti u kojoj fazi razvoja se nalazi naša država, odnosno šta se desilo u proteklih 13 godina otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

„Postavlja se pitanje svima nama da li je bilo moguće da se za ovo vrijeme izgradi moderna, pravna i demokratska država kakva je inače propisana Dejtonskim sporazumom“, kazao je Sadiković.

Dodao je da je pitanje države u okviru kompleksa aneksa koji postoje u Dejtonskom sporazumu centralno pitanje i od rješavanja pitanja države, njene strukture i funkcije, njenog osavremenjavanja, modernizacije, stvaranja funkcionalne države zavisi sudbina društva u cjelini.

„Dayton je postavio dovoljno širok okvir da se napravi moderna država, ali je do nacionalnih političkih snaga, a i međunarodne zajednice, bilo da se taj projekt koji je Dayton dao ostvari“, kazao je Sadiković.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.