“Silajdžić, zapravo, ništa novo nije ni rekao…”

"Što se tiče obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića na 63. Generalnoj skupštini UN-a, smatram da predsjedavajući Silajdžić, zapravo, ništa novo nije ni rekao.

Većina onoga što je naveo gospodin Silajdžić već je odavno opšte poznata stvar svima nama koji smo bili u BiH i koji smo je branili.

Smatram da navodi i kritike Harisa Silajdžica dolaze sa 13 godina zakašnjenja ili, preciznije, minimalno sa zakašnjenjem od dvije godine kada je bespotrebno, iz politikantskih, narcisoidnih i egoističkih razloga, "srušen" aprilski paket ustavnih promjena.

Tada je gospodin Silajdžić dobio izbore tvrdeći da će nam donijeti 100% BiH i ukinuti RS. Znao je i tada, kao što to zna i sada, da on to ne može! Ovih dana traži od svih relevantnih međunarodnih faktora, uključujući i UN, da zapravo oni ukinu RS, a također odlično zna, jer mu je to rečeno nebrojeno puta, da oni to neće uraditi.

Mora se jasno podvući i naglasiti da se, u krajnjem slučaju, Daytonski sporazum nije morao potpisati, isto tako kao što se nije ni usvojio aprilski paket ustavnih promjena.

Također, treba podsjetiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića da je za većinu stanovnika BiH, nažalost, genocid već odavno nagrađen samim činom potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Takvo stanje se u BiH održava već više od decenije i to najviše zahvaljujući kvazi – patriotama koji su BiH “branili” i koji su radili za nju negdje na sigurnom, van njenih granica, odnosno i tamo i ovamo, predaleko, a koji se danas okupljaju oko stranaka sa demagoškim sloganima 100 % ovo 100 % ono, odnosno 100 % “moj džep".

Smatram da navedeno izlaganje predsjedavajućeg Silajdžića neće poboljšati sliku BiH u svijetu, kao i da nedovoljno uvažava sliku BiH u aktuelnom vremenu, te da izražava poglede i stavove koji ne doprinose porodicama žrtava da imaju bolju budućnost, ne dovodeći pri tom u pitanje neupitnu odgovornost pojedinaca i struktura RS-a u periodu rata u BiH.

Posebno upozoravam određene strukture vlasti RS-a, koje je istinski, zaista i stvarno, obradovao ovakav Siladžićev nastup i koji su ga zapravo priželjkivali, da ni u kojem slučaju ne razmišljaju i ne pokušaju njegov govor iskoristiti kao povod za donošenje bilo kakvih odluka koje bi mogle destabilizirati BiH. Neka pomisle i samo se sjete Miloševića i kako je on prošao.
Svi znamo do čega su dovele nepromišljene izjave i ishitreni postupci pojedinih političara iz nedavne prošlosti, ali isto tako svi moraju biti svjesni da su se desile promjene koje nas neminovno guraju prema naprijed.

Gospodo, krajnje je vrijeme da se prestanete igrati našom sudbinom i sudbinom naše djece. Ne zaboravite da naša djeca nisu ni ustaše, ni balije, ni četnici, kao što bi neki to htjeli predstaviti, i da naša djeca nisu odgovorna za sve što se desilo. Upravo obrnuto, mi smo odgovorni za njih i za njihovu budućnost. Bar mi, čija djeca žive u BiH, ako već nisu oni čija djeca žive van BiH pa ih i nije briga za našu djecu!", poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.