Karadžića terete za dvostruki genocid

Prijedlogom nove optužnice, koji je juče popodne objavilo Tužilaštvo Haškog tribunala, Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS, terete za dvostruki genocid.

Naime, Karadžiću je u 11 tačaka ove optužnice na teret stavljen genocid nad nesrbima u periodu od 31. marta do 31. decembra 1992. godine u 10 bh. opština i to u Bratuncu, Brčkom, Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Višegradu, Vlasenici i Zvorniku, a drugi u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

 

U preostalih devet tačaka Karadžića terete za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile, te uzimanje talaca. Ta krivična djela su u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja. S obzirom na činjenicu da je broj tačaka optužnice ostao isti, odnosno 11, tužioci smatraju da su tri tačke, i to progon, istrebljenje i ubistva, u prijedlogu izmijenjene optužnice nove, iz čega slijedi da će Karadžiću biti omogućeno da se po njima izjasni o krivici.

Umjesto 41 opštine iz važeće optužnice protiv Karadžića, prijedlogom izmijenjene optužnice obuhvaćena su krivična djela u 27 opština.

Karadžić je prijedlogom optužnice, zajedno s Ratkom Mladićem, komandantom Vojske RS, označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

“Cilj im je bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata s teritorija koje su Srbi, širom BiH, smatrali svojim. Pored VRS, učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage”, navedeno je u prijedlogu nove optužnice.

Kao “dodatne zločinačke poduhvate” Karadžića i Mladića, tužioci navode “širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja”, zatim “eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice” i “uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija”.

Po tvrdnji Tužilaštva, novi optužni akt “istovremeno čini jasnijim tvrdnje optužbe i smanjuje njihov obim”.

Učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, zajedno s Karadžićem i Mladićem, bili su, prema prijedlogu optužnice, i Momčilo Krajišnik, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.