Huligani napali učesnike i posjetioce Queer festivala

Prvi Queer festival u BiH, koji je otvoren sinoć u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pokazao je kako je homoseksualnost tabu u ovoj zemlji, te da je Festival s pravom proglašen manifestacijom visokog rizika koju su obezbjeđivale jake policijske snage.

TV kamerama bilo je zabranjeno da proprate ceremoniju otvaranja zbog straha organizatora. Ipak, istakli su da izložbe na festivalu trebaju poslužiti podizanju svijesti o toj populaciji.

 

Grupa uglavnom tinejdžera protestvovala je protiv ovog događaja, neki su skandirali ‘Allahu ekber’ i upućivali pogrdne riječi prisutnima, te je došlo do brojnih nereda u kojima je najmanje osam ljudi povrijeđeno, a šest njih potražilo je pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Među povrijeđenima su i novinari i književnici, Emir Imamović i Peđa Kojović, te posjetilac iz Danske. Očevici tvrde da su huligani neke ljude izvlačili iz automobila i tukli po glavi, a skupio se i veliki broj vehabija. Nakon 22 sata masa ispred ALU se razišla, ali su onda uslijedili neredi u drugim dijelovima grada.

U MUP-a Kantona Sarajevo ističu da su otvaranje osiguravali i specijalci i pripadnici zaštitarskih agencija, a tri osobe su privedene zbog učešća u incidentima na Skenderiji i u Novom Sarajevu.

“Samo obezbjeđenje je na visokom nivou,” istakla je Maša Buzić, koja je u ime organizatora pozvala na razgovor, te dodala: “Ovo samo pokazuje koliko je naše društvo homofobično i ksenofobično i pokazuje koliko nam treba promjena.”

Festival su već ranije osudile neke vjerske i političke grupe, a internacionalne organizacije izrazile su zabrinutost za njegov dalji tok. Ipak, nakon ovih događaja, organizatori su predaniji nego ikad da se festival nastavi kako je planirano, odnosno do 28. septembra.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.