Genocid ne smije biti nagrađen

Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, apelovao je sinoć na Ujedinjene nacije da ne dozvole da se “očuvaju rezultati genocida i Karadžićevog projekta” i naglasio da bi “nagrada za genocid” ugrozila mir u Bosni i Hercegovini.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN-a, za koji nije dobio odobrenje kolektivnog Predsjedništva, Silajdžić je istakao da se BiH nalazi pred pregovorima o ustavnim promjenama i da UN “ne smiju nagraditi one koji žele da legitimizuju sistematska kršenja Dejtonskog sporazuma.”

 

On je naglasio da međunarodno pravo nalaže da se “ne smije priznati kao zakonita situaciju koja je nastala genocidom” i upitao da li ti principi “mogu da dozvole istovremeno hapšenje Radovana Karadžića i održavanje rezultata njegovog projekta”.

“Da su ovi principi bili primijenjeni, da li bi institucije identifikovane od strane Haškog suda kao počinioci genocida još postojale? Da li bi veliki dijelovi neke zemlje ostali etnički čisti? Da li bi preko milion izbjeglih i raseljenih osoba ostalo izvan svojih domova”, upitao je Silajdžić.

On je ocijenio da bi “teška greška bila da se prizna rezultat Dejtona kao zakonit i legitiman” i pozvao UN da “poprave takvu situaciju”. U tom kontekstu, pozvao se na presudu Ustavnog suda u kojoj se vlasti RS optužuju za opstrukciju manjinskog povratka.

Silajdžić je podsjetio i da je Međunarodni sud pravde ocijenio da je masakr u Srebrenci akt genocida i da su to priznale i Ujedinjene nacije. Istovremeno, naglasio je da je većina komandanata Armije RBiH pred Haškim sudom oslobođena odgovornosti za ratne zločine.

Haris Silajdžić juče je uputio pismo Ban Ki Munu, generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a, kao odgovor na pismo koje je UN-u dan ranije poslao Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva, kojim ih je obavijestio da Silajdžićev govor pred UN-om nije usaglašen i da predstavlja samo njegov lični stav.

“Silajdžić ističe da upravo navodi Radmanovića predstavljaju njegov lični stav i da sadrže niz činjeničnih propusta”, naveo je Silajdžićev kabinet.

Radmanović je, međutim, prozvao Silajdžića da je ovim pismom zloupotrijebio svoju funkciju jer tvrdi da u Njujorku govori u ime Predsjedništva.

“Tačno je da je Predsjedništvo odlučilo da Silajdžić vodi delegaciju BiH, ali ono nije usvojilo njegovu platformu niti je vidjelo njegov govor”, kazao je Radmanović.   

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.