Bosanka darovala 4 miliona dolara

Nekadasnja izbjeglica iz Bosne i Hercegovine poklonila je cetiri miliona dolara Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu za osnivanje odjela za ratne zlocine, ciji ce zadatk biti pomoc sudovima koji sude ratnim zlocincima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Novac je uplatila Sanela Jenkins, protjerana iz Bosne i Hercegovine 1993. godine. Ona se kasnije udala za Rogera Jenkinsa, izvrsnog direktora banke Barclays.

 

‘Doprinos ovog programa ce imati veliki uticaj,’ rekao je Haris Silajdzic, predsjednik Bosne i Hercegovine, prilikom posjete Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu.

Pravna Klinika o Medjunarodnom Pravu Sanele Diane Jenkins ce ‘pruzati pomocu u istrazivanju i pravnoj ekspertizi sudovima za ratne zlocine’, te ce raditi na strategijama procesuiranja ratnih zlocina, isprva sa fokusom na Balkan, izjavili su celnici UCLA. Klinika ce biti dio programa o ljudskim pravima na Pravnom fakultetu UCLA.

‘Nas cilj je da pomognemo tom skrhanom drustvu da zalijeci rane,’ izjavio je direktor programa o ljudskim pravima, Richard Steinberg.

 

(The Associated Press)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.