”Opsesija, rat radikalnog islama protiv zapada “

Autor: Bnet Press

Odgovor lokalnih bošnjačkih organizacija u Grand Rapidsu, na pojavu besplatnih DVD kopija materijala „Opsesija, rat radikalnog islama protiv zapada“ u nedjeljnom izdanju novina Grand Rapids Pressa, 28 miliona kopija ovog DVD-a se besplatno podijelilo po najvažnijim novinama diljem SAD.

Pismo reakcije ispod lokalnih bošnjačkih vođa će biti objavljeno u subotnjem izdanju Grand Rapids Pressa.

Poštovani uredniče,

Razočarani smo vašom odlukom da besplatno stavite DVD „Opsesija, rat radikalnog islama protiv zapada“ u vaše novine Grand Rapids Press. Još nam je čudniji trenutak koji je odabran za distribuciju: za vrijeme Ramazana, za muslimane svijeta sveti mjesec, kada poste u Grand Rapidsu i širom svijeta od izlaska do zalaska sunca (otprilike 14 sati dnevno) radi duhovnog kao i tjelesnog čišćenja i razvoja.

Uprkos tome što se na početku tvrdi da nije tako, svrha ovog DVD-a jeste da se iskoriste ekstremisti da bi se opisala vjera; i DVD ne nudi nikakve činjenice koje bi doprinijele boljem razumijevanju islama kao religije. Islam, kao i sve druge religije zagovara mir i razumijevanje. Povezivanje mirovnih sporazuma potpisanih od strane zapadnih sila prije Drugog svjetskog rata sa Hitlerom sa diplomatskim partnerstvom koje su SAD uspostavile sa muslimanima, a sve pod plaštom obrazovanja ljudi o radikalnom Islamu izvrće istinu i širi zlonamjernu propagandu.

Mi kao Amerikanci muslimani bosanskog porijekla (Bošnjaci Amerikanci) nadasve zamijeramo na iskazanim nepravilnostima i poluistinama u vezi BiH u DVD-u. Bosanci su jedni od najvećih saveznika SAD u svjetskoj borbi protiv terorizma.

Na primjer: BiH je bila jedna od prvih država koja se stavila na stranu SAD i podržala ih u donošenju zakona o zaštiti američkih vojnika u stranim zemljama. Bosanska vlada je poslala svoje forenzičke stručnjake da pomognu sa identifikacijom žrtava 11. septembarskog napada. Stručnjaci za forenzičku patologiju iz BiH su imali preko deset godina iskustva zahvaljujući radu koji su vršili kao rezultat genocida nad preko 200.000 bošnjačkih civila koju su ubijeni u ime hrišćanstva tokom ‘90tih godina. Uprkos tome, Bošnjaci ne povezuju sve hrišćane i hrišćanstvo sa genocidom.

BiH je poslala svoje trupe u Irak i Avganistan kao podršku snagama SAD i saveznika, a mnogi Bosanci su se prijavili u američku vojsku i sada brane SAD. Kada je Španija tokom 1492.godine protjerala sve Jevreje oni su našli utočište u BiH, zemlji koja je uvijek otvorala svoje granice i primala izgnanike. Bošnjaci i BiH su poznati po svojoj toleranciji vjera i kultura uprkos ratu i genocidu koji su preživjeli prije nekoliko godina i ranije.

Bošnjaci su ponosni na to što su sada građani SAD i stalo im je do uzajamnog razumjevanja sa zemljacima Amerikancima svih vjeroispovjesti. Ovaj DVD je žalosna činjenica da ste dozvolili publikaciju takvih netačnih prikaza punih mržnje dovodi u pitanje vašu privrženost istini i obavještavanju javnog mijenja koje bi se trebalo na vas osloniti kao na ozbiljne novinare i vaš list kao izvor tačnih informacija.

Mi smo za slobodu izražavanja – ali takva sloboda ne smije da se zloupotrijebi za širenje netačnih informacija o religijama i nacijama, bilo da se radi o Arapima, Jevrejima, Islamu, Judaizmu, Hrišćanstvu, ili bilo kojoj drugoj vjeri ili grupi. Umjesto da ste se obratili riječima podrške grupi od više od 20.000 muslimana koji žive u regionu Grand Rapidsa i čestitali im blagdane, vaš list Grand Rapids Press ih je sve uvrijedio.

Vaš list bi trebao da napiše članak koji slavi ramazanske blagdane i ohrabruje muslimane koji poste (kao što je to uradio gradonačelnik Grand Rapidsa prošle godine) ili biste trebali da napišete izvinjenje.

Potpisnici pisma:

Kemal Hamulić, predsjednik Koordinacije KBSA za Grand Rapids
Sanel Fazlić, predsjednik „Bosanskog Kulturnog Centra“
Mirsad Bakrač, predsjednik „Islamskog Kulturnog Centra Behar“
Emir Avdić, potpredsjednik „Islamskog Kulturnog Centra Behar“
Radio tim islamskog radija „Behar“
Aida Džafić, Radio BiH
Azra Korić, Bosanski Kulturni Centar – Sekcija Žena „Hajr“
Bosansko Kulturno Umjetničko Društvo Preporod
Samir Bešlić, Bosanski Kulturni Centar – Sportska Sekcija
Dr. Ali Erhan, Tursko-Američka Asocijacija
Haris Alibašić, glasnogovornik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.