Otkriven kraljevski grb Kotromanića

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, i Nisvet Hrnjić, načelnik Jajca, juče su svečano otkrili restaurirani kraljevski grb Kotromanića koji datira iz 15. vijeka i nalazi se na ulazu u jajačku tvrđavu.

Komšić je nakon otkrivanja grba kazao da to označava da je BiH počela barem malo voditi računa o onome što je njeno kulturnoistorijsko nasljeđe.

"Ovo mjesto na kojem stojimo je veoma značajno i za BiH i Jajce, a sam grb Kotromanića pokazuje da je BiH bila država puno vremena prije nego što smo mi, koji smo trenutno na vlasti došli na svoje pozicije, a pokazuje da će ona postojati i poslije nas. Ovaj grb je nacionalni ponos i istorijsko opravdanje kao država i kao društvo", kazao je Komšić.

On je dodao da u cijeloj BiH ima istorijskih dragulja poput ovoga, te da mnogi njima pristupaju olako, a neki ih čak i skrnave, što je samo po sebi veoma loše, jer kad se to jednom uništi toga više nema.

Nisvet Hrnjić, načelnik opštine Jajce, nakon otkrivanja grba kazao je da restauracija i otkrivanje grba jača svijest svih građana BiH o državi BiH.

"Restaurirani, obnovljeni i svečano otkriveni grb Kotromanića je dokaz da BiH ima kontinuitet, a da smo mi narod s kontinuitetom, da imamo svoju prošlost koju trebamo njegovati", kazao je Hrnjić.

On je dodao da je glavni investitor restauracije opština Jajce, a restaurator je bio stručni tim Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Gavrilo Grahovac, federalni ministar kulture i sporta, istakao je da je veoma značajno da se ponovo inicira potreba da se taj grb utvrdi kao grb BiH.

"Nema razloga da se odričemo BiH koja je prije toliko vijekova postojala i bila kraljevstvo i imala svoje kraljeve, a ja ne razumijem one koji neće da vide da BiH nije nastala u nekoj vojnoj bazi u Dejtonu, nego je ona tvorevina evropskih zemalja i postojala je i prije", kazao je Grahovac.

Dubravko Lovrenović, predsjednik Komisije za očuvanje kulturne baštine BiH, kazao je da je ovaj grb samo jedna od činjenica koje potvrđuju državni srednjovjekovni suverenitet, te da je srednjovjekovna Bosna bila dio porodice evropskih država ne gubeći pri tome ono što je nju činilo posebnom.

Nisvet Hrnjić, načelnik opštine Jajce, kazao je da su se juče u Jajcu spojila dva značajna događaja, manifestacija "Dani evropskog nasljeđa" i drugi otkrivanje grba Kotromanića.

"Ovo je jedan spoj koji pokazuje da mi u Jajcu njegujemo ono što je istinski vrijedno i za Jajce i za BiH. Ovo su dva događaja koji će pomoći Jajcu u dva segmenta, a prva je kandidatura Jajca za listu svjetske baštine UNESCO-a", kazao je Hrnjić.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.